Mästaren Evy missar inte Tjejmilen

Evy Palm har varit med från början i Tjejmilen men minns inte bara segrarna men också annan glädje. Foto: SVT/montage

På lördag avgörs Tjejmilen för 30:e gången.
– Jag brukar inte springa lopp längre, men Tjejmilen vill jag inte missa, det känns lite som mitt lopp, säger Evy Palm som vann premiären i augusti 1984.
– Det är så mycket glädje och så många minnen, säger legendaren från Lidköping som vunnit loppet fem gånger och som inspirerat så många att börja springa.

Hej Evy, du ska veta att du har inspirerat mig och min mamma, om du kan springa maraton, så ska vi kunna klara en mil.”

Men det är inte alltid segrarna som är störst. Det är andra minnesbilder som glimrar till, händelser som Evy gärna delar med sig av:
– När vi stod där inför starten första året var det en ung tjej som klappade mig på axeln och sade ”Hej Evy, du ska veta att du har inspirerat mig och min mamma, om du kan springa maraton, så ska vi kunna klara en mil.”

Den heltidsarbetande tvåbarnsmamman från Lidköping blev på 1980-talet snabbt en favorit både bland Tjejmilare och media. Den fantastiska karriären satte fart efter att hon fyllt 40 och idag skrattar hon gott åt den tidens rubriker och citerar ur Expressen:
”Parfymdoften stod tät över Gärdet och Evy Palm, nästan hundra, var snabbast i Tjejmilen.”
– En del gråter och andra skrattar när jag berättar om vad tidningarna skrev när jag är ute och håller föredrag. Det handlade väldigt ofta om min ålder.

Evy vann Tjejmilen fem gånger och kom tvåa två gånger och har fortsatt att springa efter elitkarriären. Efter hennes imponerande medverkan i SVTs Mästarnas mästare 2011 väcktes nyfikenheten hos många igen. Hon åker land och rike runt för att berätta om sin karriär och ger tips hur man kan hålla sig i form. Det är en pensionärsförening ena veckan, invigning av ett gym den andra. Förra veckan stod hon och pratade på Uppsala universitet.
– Folk vill gärna höra det var i Mästarnas mästare, men också om min karriär, hur jag tränade och hur jag planerade och när jag tänker tillbaka är det svårt att förstå hur det fanns tid till allt, men det var på något sätt ett pussel där alla bitar passade; barnen hade blivit stora, min man Ulf och jag delade intresset att träna - och så kom intresset för löpning.

1984 är ganska många år bort. Vi minns kanske att Herreys sjöng om Gyllene skor, att B-skådisen Ronald Reegan blev vald till USAs president och att Ingmar Bergmans Fanny och Alexander fick en massa Oscars.
Evy glömmer heller aldrig det första Tjejmilen:
– Det var så pampigt och proffsigt redan från början. Med presskonferens dagen innan och massor av journalister. När jag presenterade mig så var det en som frågade ”Är det du som fäktas?” Jag blev så häpen att jag svarade ”ja”, och sedan blev det rätt mycket skratt när jag kom på att journalisten förväxlat mig med fäkterskan (Kerstin Palm, som deltagit i sju OS).

På lördag är Evy Palm en given hedersgäst för Tjejmilen. Loppets stora ambassadör har en plats i första startgruppen:
– De flesta andra rusar på i början, jag ska försöka hålla mig lite på sidan och försöka göra mitt eget lopp. Tiden är egentligen inte så viktig men jag har tidtagning och ska försöka hålla farten så att jag springer under timmen.
– Men det roliga är att få vara med på festen och få uppleva stämningen efter banan. Den känslan är alltid lika skön.

Lite Evy-fakta:
Antal segrar i Tjejmilen: 5
Antal segrar i Stockholm Marathon: 3
Antal segrar i GöteborgsVarvet: 3
Antal SM-guld: 15 (från 5000 meter upp till maraton och terräng)
Snabbaste mil: 32.34,05 satt 1988 (gäller fortfarande som världsrekord i åldersklassen 45-49 år.)
Snabbaste halvmaraton: 1.11.18 satt 1988 (gäller fortfarande som världsrekord i åldersklassen 45-49 år)
Snabbaste maraton: 2.31.05 satt 1989 (svenskt rekord i 14 år).
Mästarnas mästare: Hängde över fyra minuter i en stång i momentet Gripkraft.

Numera springer Evy för den härliga stämningen men har ändå målet att ta sig under timmen på milen.

Mer om Tjejmilen 2013