Evy under timmen i sitt 30:e lopp

Sveriges snabbaste 74-åring, Evy Palm sprang Tjejmilen under timmen i sitt 30:e lopp.

Evy Palm fullföljde Tjejmilen för 30:e, och kanske sista gången på 58.17.
– Det var jobbigt, tyckte Tjejmilens mest framgångsrika löpare genom tiderna.

Det är fortfarande kull att vara med. Det var många som hejade på mig idag.
Evy Palm

– Jag orkar inte längre med backarna.
Evy vann Tjejmilens premiärlopp 1984 i överlägsen stil. Hon minnns det loppet väl:

– Jag blev så glad när jag fick ett brev med inbjudan till Tjejmilen. Tänk ett nytt lopp bara för tjejer!

Mycket har ändrats under åren som gått. 1984 var start och mål förlagt till en annan del an Gärdet, nära Kaknästornet. Ett par tusen tjejer deltog. Evy var osäker före starten. De  landsvägslopp hon tidigare deltagit i hade varit mixade lopp, med både manliga och kvinnliga deltagare. Då hade Evy kunnat följa efter de snabbaste manliga löparna, men i Tjejmilen – utan manligt deltagande – insåg Evy att hon troligen skulle ligga först, och hon var osäker på hur hon skulle hitta runt banan. Evy lugnades av beskedet att den bil som körde före täten visade vägen.

Sedan var det inga problem.  Evy vann loppet i överlägsen stil på 34.21. Hon segrade även 1985, 1986, 1988 och 1989.

Att en kvinna som började motionslöpa när hon var en bit över 30 kunde bli en löpare av internationell klass väckte uppmärksamhet, och Evy blev snabbt ett föredöme för tusentals kvinnliga motionslöpare. Det var i hög grad Evys förtjänst att Tjejmilen på bara några år växte från ett par tusen deltagare till över 20 000 deltagare.

Numera betraktar Evy, som dagen till ära sprang med startnummer 30, sig som en glad motionär:
– Det är fortfarande kull att vara med. Det var många som hejade på mig idag, berättar Evy, som hunnit bli 74 år gammal.
När Evy Palm pustar ut efter loppet kommer andra Tjejmilen-löpare fram och ber att få ta en bild. Givetvis ställer Evy upp.

Även om Evy inför årets Tjejmilen var inställd på att detta skulle bli hennes sista start är hon en kvart efter målgång inte lika säker:
– Jag har haft det i tankarna att jag skulle sluta efter årets lopp, men nu vågar jag inte till hundra procent säga att detta var min sista Tjejmil.

Mer om Tjejmilen 2016