Imponerande siffror i Tjejmilen

På lördag är det dags för den 35:e upplagan av Tjejmilen. Numera är det tidtagning som gäller för de flesta. Nästan 14500 av de anmälda har valt tidtagningsklassen och cirka 8500 har valt FunRun. Vi har samlat lite fakta kring årets lopp som lopp som i år har 12 startgrupper. Första start på Gärdet i Stockholm är kl 13.00.
Här är lite fakta kring årets lopp:

Deltagare från 32 nationer

Tjejmilen är Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor. Till den 35:e upplagan av Tjejmilen, som avgörs lördagen den 1 september, har det kommit in närmare 23 000 anmälningar.Löpare från Afghanistan, Algeriet, Argentina, Australien, Belgien, Brasilien, Danmark, Estland, Finland, Frankri- ke, Grekland, Indonesien, Iran, Irland, Italien, Jamaica, Japan, Kanada, Lettland, Litauen, Mongoliet, Nederlän- derna, Norge, Polen, Serbien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Turkiet, Tyskland, Ungern och USA är anmälda.

Drygt 700 flickor i Lilla Tjejmilen

Lilla Tjejmilen är ett lopp för flickor i åldern 5-13 år. Start och mål sker på Gärdet, samma plats som Tjejmilen. Flickor 5-6 år springer cirka 400 meter. Resterande åldersklasser springer en bana som är 1,5 km lång. Första start är kl 11.00 den 1 september. Drygt 700 flickor är anmälda. Vid målet får alla en T-shirt och medalj. Dessutom bjuds det på dryck, frukt m.m.

Tjejmilen på TV

Precis som vanligt följer TV4 Tjejmilen. Söndagen den 2 september kl 18.00 sänds det halvtimmeslånga programmet på TV12. Det kommer även att streamas på C More

Banan går på Gärdet och Djurgården

Tjejmilen har i alla år gått på Gärdet och Djurgården i Stockholm. Start och mål vid Filmhuset. Löparna springer förbi Djurgårdsbrunns Värdshus och följer sedan Djurgårdsbrunnskanalen. Banan passerar Blockhusudden, Rosendals Slott och Nordiska Museet. Underlaget är asfalt och grus. Det tyngsta partiet är backen vid 7 km. Det händer mycket längs banan, förutom 4 vätskekontroller finns skön och peppande musik och ett antal sponsoraktiviteter.

Medaljtyngd kransmas

Patrik Lindstedt är årets kransmas. Patrik är 19 år och framgångsrik kastare som tävlar för arrangörsföreningen Hässelby SK. Patrik Lindstedt har sammanlagt tagit 24 medaljer på ungdoms- och junior-SM och har representerat Sverige vid flera internationella mästerskap för ungdomar och juniorer.

Sportamore bjuder på årets största efterfest

För andra året i rad bjuder Sportamore in till After Run i samband med Tjejmilen, för att hylla alla deltagares insatser. Bra musik och fest utlovas då det i år är Out of Office som står för underhållningen. Det kommer att finnas en fotovägg, massage, trampoliner, loungehäng och foodtrucks. Sportamores After Run är öppet klockan 12-17.

Fakta om deltagarna i Tjejmilen

23 000 kvinnor och tjejer i alla åldrar är anmälda till Tjejmilen. Här är fakta om dem:

 • Ålder: 12 % av deltagarna är 15-25 år gamla. 23 % är 26-35 år gamla. 28% är 36-45 år gamla. 23 % är 46-55 år gamla och 14 % är 56 år eller äldre.
 • Klass: Drygt 63 % av deltagarna är anmälda till Tidtagningsklassen. Knappt 37 % till FunRun.
 • Nationalitet: 98 % av de anmälda kommer från Sverige, 1 % från Finland och 1 % från övriga 31 nationer som är representerade i loppet.
 • Hemvist svenska deltagare: 30 % bor i Stockholm. 3 % bor i Göteborg. 1 % bor i Malmö. 66 % bor i övriga landet. Utbildning: Cirka 60 % har universitets- eller högskoleutbildning. 34 % har gymnasieutbildning. 4 % har grundskoleutbildning och 2 % folkhögskoleutbildning.
 • Arbete: 1 % har hög chefsnivå. 6 % arbetar på mellanchefsnivå. 19 % är gruppledare eller projektledare. 23 % arbetar med kontorsadministration. 36 % arbetar inom serviceyrken. 9 % är studerande. 6 % är pensionärer. 1 % är arbetslösa. 4 % har svarat ”annat” på denna fråga.
 • Familjesituation: 9 % är singel utan barn. 4 % är sambo utan barn. 3 % är gifta utan barn. 6 % är singel med barn. 15 % är sambo med barn. 62 % är gifta med barn.
 • Boendesituation: 11 % bor i hyresrätt, 20 % i bostadsrätt och 67 % i villa eller radhus. 2 % har annan boendeform. Deltagande i andra lopp: 45 % av deltagarna har Tjejmilen som enda lopp de genomför under året. 31 % deltar även i VårRuset. 24 % deltar i ytterligare minst ett lopp.
 • Antal Tjejmilar: 37 % deltar i loppet för första gången. 27 % deltar i loppet för andra eller tredje gången. 38 % har genomfört Tjejmilen minst tre gånger.

Ostkaka, kaffe, bananer och mängder med funktionärer

1 400 funktionärer är engagerade under Tjejmilen. De finns bland annat vid nummerlappsutdelningen, starten, vätskekontroller och medaljutdelningen.

Andra siffror kring Tjejmilen:

 • 23 000 medaljer är framtagna för de fullföljande löparna.
 • 23 000 portioner Frödinge Ostkaka serveras vid målet.
 • 10 000 liter sportdryck och 40 000 liter vatten finns vid de fyra vätskekontrollerna.
 • 200 000 komposterbara muggar används vid de fyra vätskekontrollerna.
 • 19 000 koppar kaffe och te serveras efter målgång.
 • 25 000 bananer från Chiquita finns runt banan och vid målet.
 • 25 000 flaskor mineralvatten finns vid målet.

Startlista och resultatlista

Hela Tjejmilens startlista finns på hemsidan tjejmilen.se. Där hittar du även hela resultatlistan i tidtagningsklassen direkt efter loppet

Mer om Tjejmilen 2018