Tjur Rusets etta skämtade sig till segern

Intresset för Tjur Ruset I Stockholm bara ökar. På lördagen sprang rekordmånga löpare 9,8 kilometer I tuff terräng. Vinnare bland de 1980 löparna Jerker Lysell och Fia Åström. Men hallå! En tjej I tuffa loppet för bara grabbar! Ja, det är rätt. Och det blir kanske ännu fler redan nästa år.

Mitt i fältet kom hon tassande lite försiktigt. Fia Åström hade träningsbrallor och en bylsig landslagströja och viskade något om att hon hade fel på rösten när någoni mest på skämt bad om ett röstprov.
- Det blir roligt om vi tjejer får springa Tjur Ruset men det här gör jag för att få ut mina brorsor, säger Fia Åström, eller Daniel Snickars som hon heter i resultatlistan.
- Det var en seger för mig att jag fick dem att springa. Om inte jag utmanat dem hade det aldrig blivit av för dem,

När Tjur Ruset blev till var det som ett svar på Tjejmilen, Vår Ruset och andra tjejlopp. Killarna fick ett eget lopp som skulle vara tufft och en rejäl utmaning. Loppet har turnerat runt kring Stockholm och på lördagen var tävlingsplatsen Skavlöten i Täby norr om stan. På backiga terrängstigar blev det en tuff mil. Strapatser i form av löpning genom mossar, hinder med stockar, en sandbunker, en snökulle och kryphinder är annorlunda mot vanliga långlopp.
Milen blir mer omväxlande men också tuffare. Från sidan ser det väldigt roligt ut.
- Vi känner trycket från tjejerna och nästa år kanske vi släpper in dem, säger arrangören Thomas Enström.
Ännu en seger för Fia Åström alltså trots att hon kom på 1640 plats.

Först i mål var elitorienteraren Jerker Lysell. Jerker, som tog silver i junior-NM i somras, och några kompisar från orienteringsgymnasiet i Sandviken tar idrotten på allvar men lördagens Tjur Ruset var mest på skoj. Mycket stoj och stim före och efter loppet. Inte ens under loppet kunde den 18-årige spjuvern låta bli att busa.
När fjolårstvåan Philip Tavell var på väg om efter någon kilometer så sade Jerker:
- Jag får tiotusen kronor av farsan om jag leder efter två kilometer.
- OK, spring på så delar vi på pengarna, svarade Philip.
Två kilometersmarkeringen passerades och Philip ville tacka för pengarna men Jerker bara fortsatte att dra på i tätklungan.
- Det räckte ju med två kilometer, undrade Philip.
- Farsan lovade att jag skulle få en Porsche om jag leder efter fem kilometer, svarade Jerker.

I mål hävdade Jerker Lysell bestämt i intervjun med speakern att Tjur Ruset bara var försäsongsträning inför hockeybockey-säsongen. Är man uppväxt i bandylandskapet Hälsingland så är det bara det lackröda nystanet som gäller. Hemmaklubben i orientering heter Rehns BK från Bollnäs – en klubb som bildades som bandyklubb, men som har haft sina framgångar i orientering – och nu även i löpning. Få se om det kan vara någon hjälp när hockeybockey-säsongen drar igång.

Det var både publikrekord och deltagarrekord när Tjur Ruset avgjordes i härligt höstväder med solsken och klar luft.
Intresset för loppet har ökat kraftigt de senaste åren. 2004 var 830 löpare anmälda. I fjol noterades rekord med 1 56 anmälda. I år ökade den siffran till 2412 anmälda. Till detta kommer 299 pojkar som deltog i Kalv Ruset.
Med drygt 2 700 anmälda löpare är Tjur Ruset/Kalv Ruset idag landets näst största terränglopp efter Lidingöloppet.

Bland deltagarna i söndagens tävling fanns dubble Stockholm Marathon-vinnaren Alfred Shemweta som sprang Tjur Ruset med en videokamera fäst på huvudet.
Videon om Tjur Ruset ska vara klar om drygt en månad och kommer då att visas på Marathon.se samt på Tjur Rusets hemsida.

Resultat Tjur Ruset, 9,8 km
1. Jerker Lysell, Freluga Farmers, 34.59
2. Dan-Eric Archer, Sävedalens AIK, 35.13
3. Philip Tavell, Red bull, 35.40
4. Henrik Wass, Järla IF OK 1560 36.22
5. Jan Amnéus, Väsby IK 291 36.34
6. Victor Silvemark, Freluga Farmerwifes 2259 36.47
7. Björn Englund , FK Studenterna, 37.08
8. Linus Holmsäter, Red bull, 37.13
9. Erik Svahn, OK Tor, 37.16
10. Colm O´Callaghan, Huddinge AIS, 37.34

Lagtävlingen
1. Järla IF OK, 2.31.36
2. Freluga Farmers, 2.31.45
3. FK Studenterna 1, 2.31.56