Tokstart avgjorde Kia Fjällmaraton

Jo Forseth Indgaard på väg mot segern i KIA Fjällmaraton 2018.

Andreas Svanebo har vunnnit Kia Fjällmaraton sju gånger och i den 14:e upplaga av Sveriges största fjällmaraton satsade den rutinerade traillöparen på en tokstart som dock inte kunde lura norrmannen Jo Forseth Indgaard. Den norske elitlorienteraren öppnade lugnt men kom ifatt i Svanebo i klättringen upp mot det sista fjället, och i den tekniska nedförslöpningen kunde den norska elitorienteraren säkra segern.
Trailspecialisten Fanny Borgström satsade också på en tokstart – men höll hela vägen till sin första seger i loppet som avslutade fjällmaratonveckan i Årefjällen.

Det är mycket som skall klaffa för att stå som vinnare på den numera smått klassiska banan i Årefjällen, allt från dagsform till näringsintag.  Konkurrensen på de 43 kilometerna och 2100 höjdmeter blir dessutom bara tuffare och tuffare år för år, men bergakungen Andreas Svanebo såg länge ut att lyckas med sin tuffa start som hakade av konkurrenterna. 
– Jag låg väldigt långt bak upp till den första toppen, berättar slutsegraren norrmannen  Jo Forseth Indgaard som tyckte att täten stack iväg som tokar uppför Ottfjället vilket också syntes på tiderna från toppen där han låg två minuter och elva sekunder efter Andreas Svanebo.

Andreas Svanebo i ensam ledning på fjället.

Länge var det Svanebo som ledde men på toppen av Välliste, det sista fjället,  stod det klart att Indgaard hade gått om och dessutom utökat sin ledning med fyra minuter och 30 sekunder.
– Jag kom in i löpningen och när det var kanske en mil kvar var jag ensam i ledningen, berättade Indgard som  trivdes på den tuffa och tekniska banan. Segertiden blev 3:40:30 – nästan åtta minuter från Anders Kleists banrekord på 3:31:29 från 2016.

Andraplatsen såg ut att bli Svanebos men i utförslöpan nedför Välliste var Ockelbomaffian med Johan Lantz och Elov Olsson otroligt snabba och gick om. In på målsträckan var det enormt jämnt mellan dessa och till slut vann Lantz med cirka 10 meter tillgodo.

Bronsmedaljören från SM i maraton, Erik Anfält, blev femma totalt och vann H40-klassen.
Fanny Borgström från Duved vann damklassen på 4.09.00.

Jämtländska trailspecialisten Fanny Borgström vann damklassen stort på tiden 4:09:00 med en marginal på 18 minuter och 34 sekunder till tvåan Jejje Asp Vivo Barefoot/Åre. Fanny, som var 17:e i VM i Ultratrail i maj,hade greppet under hela loppet och från och med Nordbottnen så utökade hon stadigt ledningen.

– Första sju kilometerna gick jag ut riktigt hårt och var lite nervös om det skulle hålla hela vägen, men det höll, sade Fanny Borgström i segerintervjun samtidigt som hon stod hon och åt hjortron från vinnarkransen.

Samtidigt som Kia Fjällmaraton avgjordes också Ulvang Kvartsmaraton som går från Edsåsdalen, över Välliste och sedan ner till målet i Trillevallen. Det är 13,5 kilometer och 600 höjdmeter som ska avverkas vilket är ett perfekt lopp för de som vill testa på fjällöpning. Herrklassen vanns av Jesper Lundberg på tiden 1:00:55 och damklassen togs hem av Erika Borgström på tiden 1:13:05. Därmed lyckades systrarna Borgström vinna var sitt sitt lopp denna dag.

Elov Olsson fick ge sig i spurten i Kia Fjällmaraton för klubbkompisen Johan Lantz, kanske inte konstigt med sju lopp i benen.

Under veckan har Elov Olsson Ockelbo SK/Scott Running sprungit alla loppen och har dessutom gjort en rad imponerande resultat; Välliste Runt - 3:a, Salomon 27K - 6:a, PP Vertical K - 12:a, Copper Trail 7K 4:a. Sist men inte minst avslutande han storstilat med en tredjeplats på Kia Fjällmaraton. Det är få som har kapacitet att matcha den sviten.

KIA Fjällmaratonveckan 2018 samlade cirka 3000 deltagare i de åtta olika loppen mellan den 28 juli och den 4 augusti.