Tuff EM-terrängpassar Claes Nyberg

Claes Nyberg är laddad inför EM-tävling i terränglöpning. Han är den klart mest meriterade löparen i det svenska landslaget som på söndag tävlar i Velenje i Slovenien.

- Jag hoppas att jag ska kunna vara med i tätklungan, kommenterar Claes, när han på fredagseftermiddagen sitter och väntar på anslutningsflyg på Wiens flygplats.
Han vet hur det känns att vara med i toppstriden i denna tävling. För två år sedan klarade Claes Nyberg överraskande en silvermedalj när terräng-EM avgjordes i Portugal.
- Det är min största framgång någonsin. Jag har hållit på med löpning länge, och det var verkligen skönt att ta en silvermedalj i EM. Det loppet har motiverat mig att satsa vidare.
Vid fjolårets terräng-EM i Italien fick Claes Nyberg nöja sig med 17:e plats.
Skillnaden mellan placeringarna 1997 och 1998 förklaras av att loppen avgjordes på helt olika banor. I Portugal 1997 var det kuperat och tungsprunget. I fjol avgjordes EM på en flack och snabb bana.
- Jag har tittat på Internet. Det verkar vara en tung bana i Velenje. Nivåskillnaden mellan banans högsta och lägsta punkt är 15 meter. Backarna verkar vara branta och banan är knixig. Det bör passa mig, förklarar Claes Nyberg.
Terräng-EM avgörs på en bana som är 1 600 meter lång. Herrar seniorer springer sex varv.
28-årige Claes har hunnit med ett par terränglopp i höst. För en månad sedan var han tvåa i nordiska mästerskapen. För två veckor sedan kom Claes på nionde plats i ett lopp i Frankrike. Han var bäste europé i den tävlingen.
Terräng-EM kommer tidigt på säsongen för de europeiska terränglöparna. De viktiga tävlingarna avgörs i januari och februari. Terrängsäsongen avslutas sedan med terräng-VM i mitten av mars.
- Jag tror att jag är i bra form, säger Claes.
- Men det är knappast någon som är i riktig toppform så här års. Jag har tränat hårt den senaste tiden, sedan har jag släppt på träningen inför EM. Normalt ger detta en superkompensation. Hoppas det fungerar nu också.
Claes Nyberg bor i Karlstad där han studerar till idrottspedagog. Han tävlar för IF Göta. Största målet nästa år är OS i Sydney. Claes hoppas kvalificera sig på 10000 meter. För detta krävs en tid under 28.10.

Det svenska laget i årets terräng-EM:
Herrar seniorer (9,7 km): Claes Nyberg, Göta, och Erik Sjöqvist, Enhörna.
Herrar juniorer (6,5 km): Henrik Ahrnström, Brittatorp, Peter Karlsson, Skellefteå, Erik Petersson, Mölndal, och Björn Ahlepil, Eksjö.
Damer juniorer (3,3 km): Ida Nilsson, Högby, och Mia Larsson, Lund.

Startlistor med mera på arrangörens hemsida.