Tufft, tyckte Rappe om snabbaste loppet

Kenyanen Paul Kiprop sprang på den fjärde snabbaste maratontiden någonsin när han på söndagen vann Amsterdam marathon. Med fyra löpare på 2.07 eller bättre var det världens snabbaste lopp någonsin...
- Men knappast de bästa förhållandena, pustar svensken Martin Rappe som stapplade in på 2.34.31.

- Ja, jag gick ullständigt i väggen efter 35 kilometer, berättar hammarbylöparen som var på jakt efter en tid bättre än perset 2.27.29 från Stockholm Marathon i somras.
Banan i Amsterdam är flack och Rappe fick bra häng med en kenyan första halvan som man passerade på 1.11.20, men när kenyanen tröttnade fick Martin Rappe springa ensam:
- Det blåste ordentligt på vissa partier och man fick nästan fälla sig framåt mot vinden. Det är otroligt att de kunde springa så snabbt där framme i tätklungan. Jag är övertygad om att det hade blivit en tid ner mot världsrekordet utan den besvärande vinden, säger Martin Rappe.
Fred Kiprop var nu 41 sekunder efter Ronaldo da Costas världsbästanotering från Berlin i fjol. Tre sekunder efter var etiopiern Tesfaya Jifar och trea kenyanen William Kiplagat på tiden 2.06.53.
Kiprops främsta merit innan segern på söndagen var en andra plats i Chicago marathon 1998 och en fjärde plats i Paris marathon.
- Jag stod med topplöparna i starten, men sedan såg jag inte skymten av tätlöparna.
- Ehh, förresten... tre tjejer passerade mig den sista milen...
Snabbaste tjej var nu kenyanskan Lornah Kiplagat som vann på 2.25.29.