Tusen löpare sprang AXA Fjällmarathon

Ny och lite längre bana, perfekt löparväder, runt 1000 löpare till start. Den elfte upplagan av AXA Fjällmarathon avgjordes på lördagen i Jämtlandsfjällen. Först i mål var favoriten Anders Kleist, IK Akele. Snabbaste dam var Ida Nilsson, Högby IF, efter en tuff kamp med Karin Nilsson, Borås.

AXA Fjällmaraton startade i år i Vålådalen som de senaste åren varit platsen för det efterlängtade målet. Banan gick längs den etablerade sträckningen nästa hela vägen, men åt andra hållet Skillnaden var också att man i år gjorde en sväng upp på Hållfjället och så avslutandes banan med fem mycket fina kilometer från Vällistes topp ner till målet i Trillevallen. Officiellt mätte banan 44 kilometer och 2100 höjdmeter.
Anders Kleist vann AXA Fjällmaraton 2013. Idag var han favorit och han levde upp till favoritskapet. Han satte hög fart från början och bara André Jonsson, Peak Performance/Sportsgym SC, vågade gå med. André släppte dock Kleist rygg rätt snabbt, men André sprang in på en fin andraplats drygt nio minuter efter Kleist. Trea var Joacim Lantz, Ockelbo SK.
Anders Kleist hade siktet inställt på seger:
- Ja, jag siktade på seger. Jag hade en liten svacka och krampkänning mellan Ottsjö
och Ytterstvallen där det var rätt lerigt. Sen tog jag det lite lugnare sista biten ner
från Välliste.
Kommer du tillbaka nästa år igen?
- Det hoppas jag, det här är en underbar tävling och mitt favoritlopp, sa Anders Kleist.

Ida Nilsson gick ut lite försiktigt.
- Ja, jag brukar gå ut lite för hårt så jag försökte springa klokare nu.
Ida har en gedigen bakgrund som löpare med hinder och 5000 meter som tidigare specialiteter. På meritlistan finns flera Finnkamper. Den senaste 2009. Idag var hon tvåa nästan hela loppet.
- Ja, jag fick rapporter längs banan att jag var tvåa, men såg ingen tjej framför mig. När det var ungefär 3 kilometer kvar övertog jag ledningen. Tänkte att det bara var att bränna på utför och se om det höll. Sista delen av banan är min typ av löpning.
Tvåa, slagen med 54 sekunder, var Karin Nilsson, Borås, och trea var Sara Eén, Solvikingarna.
Det finns även en Duo-klass i AXA Fjällmaraton. Herrklassen vanns av Harald och Johan Gyllensvärd, damklassen av Anette Högberg och Åsa Rönnemark och mixedklassen vanns av Patrizia Strandman i par med Rodolfo Vera.
Idag kördes också Kvartsmaraton med 389 löpare till start. Brittiskan Emmie Collinge, som sprungit alla lopp denna vecka, vann damklassen klart och i herrklassen var Tommy Karlsson snabbast.

Anders Kleist vann herrklassen i AXA fjällmarathon.
Ida Nilsson är tillbaka som vinnare igen.