TV-stjärnor skrev löparbok för kvinnor

Jessica Almenäs har tillsammans med Lovisa Sandström skrivit Stora löparboken för kvinnor.

– Löpningen har verkligen förändrat mitt liv och jag kände att jag hade något att dela med mig av och förmedla till andra kvinnor.
TV4-stjärnan Jessica Almenäs kommer i dagarna ut med Stora Löparboken för kvinnor. Tillsammans med Lovisa Sandström, erfaren PT och tv-profil har hon gjort en fullmatad bok om löpning. En bok med kvinnligt perspektiv på allt från motivation och utrustning till träningsprogram.

– Jag har inte tränat löpning särskilt länge, men jag när jag började springa tyckte jag att det saknades en löparbok för kvinnor. Jag gick och funderade ”att den boken borde man skriva”, säger Jessica som arbetar som programledare på TV4.

Let’s Dance under våren, men även Nyhetsmorgon, Vinnare V75 och Biggest Loser är några av programmen vi känner igen henne ifrån.
En dag efter en morgonsändning för Nyhetsmorgon så berättade träningsexpert Lovisa Sandström att hon också gick och funderade på att skriva en löparbok speciellt för kvinnor.
– Så vi bestämde att vi skulle göra en bok tillsammans.

En perfekt kombo:
• Lovisa, träningsexperten med lång erfarenhet att coacha andra kvinnor.
• Jessica, den dubbelarbetande småbarnsföräldern personifierad.

Jessica Almenäs har alltid haft en strålande yta. Men under den fanns det 2010 inte så mycket ork kvar. Tränaren Mårten Nylén såg att programledaren i Biggest Loser själv var i usel form.
– Jag försökte, men kunde inte ens springa tre kilometer, berättar Jessica Almenäs. Jag hade fått mitt andra barn och var ganska nerkörd. Precis som många andra kvinnor i samma situation så hade jag glömt bort mig själv.

Att lära sig prioriterara
Det är i insikten om att ta prioritera och ta sig tid för att må bra som Stora Löparboken tar avstamp.
Läsaren får tips för att sätta en strategi, råd för att komma igång med träning i vardagen.
Att skapa en egen träningsrutin!
– För mig har löpningen blivit ett andningshål i min oerhört stressiga vardag. Jag ser på mina löppass som min egentid, ett sätt att få vara ifred med mina tankar. Träningen är väldigt viktig för mitt välbefinnande och för att jag ska orka med det galna tempot jag lever mitt liv, berättar Jessica Almenäs.

Jessica berättar om lyckan när hon på julafton 2010 orkade springa en mil. I huvudet väcktes tanken att klara ett maraton. 42 kilometer.
– Känslan när jag sprang över mållinjen i Honolulu Marathon är topp fem i livet.

En verktygslåda för löprträning
Ett maraton kräver träning. Stora löparbokens träningsdel innehåller också verktygslådan för att förbättra sig: träningspass på olika nivåer, löpteknik, intervaller, pulsering, träningsprogram för fyra olika distanser.
Författarinnorna är två kvinnor som är vana att prestera. Även idrottsligt:
• Jessica gick på basketgymnasium och spelade en säsong i elitserien.
• Lovisa har tävlat i kanot på elitnivå.
Träningsbakgrunden är viktigt för trovärdigheten och det är tydligt i boken att det är två kvinnor som vet hur man gör för att förbättra sig.
– Löpträning ger väldigt snabbt resultat, så på det sättet är det också väldigt tacksamt, samtidigt som det är en väldigt enkel sport, säger Jessica Almenäs.

Nya träningsböcker kommer i stort sett varje vecka. Är inte allt redan skrivet?

– Jag tycker att vi tar upp löpning på kvinnors villkor och synsätt på träning. Vi tar upp träning efter graviditet, speciell styrketräning för bäckenbotten, hur viktigt att man har en bra sportbehå, hur man undviker skav, och så vidare. Även träningsprogrammen är utformade för kvinnor.

Release av boken, programledare för Let’s Dance, vårens storsatsning med direktsändning i TV4 varje fredagkväll. Hinner du med att springa?

– David (Hellenius, programledarpartnern) har faktiskt frågat mig om vi inte ska försöka klämma in ett långpass. Men, ha ha, jag undrar om han skulle orka så långt.
– Faktum är att jag numera sätter mig ner på söndagskvällarna och planerar in min träning för veckan. Tre- fyra pass, helst själv, går mig att hålla formen.

Stora löparboken är utgiven på Norsteds förlag och kostar cirka 195 kronor på Bokus.

– Jag är egentligen alldeles för dålig på att rörlighetsträna och jag får bannor av min naprapat ehla tiden, berättar Jessica Almenäs. Det enda jag aldrig fuskar med är att stretcha vaderna efter varje löpppass.