Två rutinerade vinnare i Hässelbyloppet

Adhanom Abra tog sin tredje seger i Hässelbyloppet.

Två Hässelbyloppet-specialister blev vinnare när detta klassiska lopp avgjordes i skön värme. Det var nära 20 grader i solen men lite blåsigt när fem tusen löpare genomförde deta klassiska lopp. I sin femte start tog Adhanom Abra från Eskilstuna sin tredje seger när han vann söndagens 10 km-tävling på 29.38. Adhanom var tolv sekunder före tvåan Napoleon Solomon, Tureberg.

I damklassen var Hanna Lindholm från Huddinge klart snabbast. i sin nionde start i loppet segrade hon på sin hittills klart snabbaste tid 34.31. Lisa Havell från Spårvägen var tvåa på 34.48.

Hanna dominerade damklassen från start till mål. Hon avverkade loppets första, snabba, halvmil på 16.55 och var då tolv sekunder före Havell.
Hanna Lindholm, som var svensk EM-löpare i maraton i somras, tog Hässelbyloppet som ett test inför ett planerat maratonlopp i december.
– Jag är mycket nöjd med min säsong så här långt, Det är mitt bästa år hittills, förklarade Hanna.

Adhanom tog tillsammans med Napoleon Solomon från Tureberg täten direkt efter starten, men i den besvärliga vinden sänkte de två tempot efter ett par kilometer och löparna bakom kom ikapp.

Vid fem kilometer ingick Adahanom och Solomon tillsammans med Ebba Tulu Chala från Huddinge och  Mohammad Reza från Spårvägen i den kvartett som låg i täten och som passerade på 14.43.

Efter 5 km höjde sedan Adhanom tempot och de övriga i tätgruppen släppte en efter en.

Adhanom Abra befäste nu sin ställning som höstens löpare. Han har tidigare i höst segrat i Stockholm Halvmarathon och i Lidingöloppets 15 km-klass. Om ett par veckor väntar terräng-SM.

På den snabba banan blev det överlag goda resultat. Tre manliga löpare sprang milen under 30 minuter, fyra kvinnor var under 36 minuter. Hässselbyloppet befäster därmed positionen som höstens snabbaste 10 km-lopp.