Första dagen utan Marathon.se på tio år

För första gången under drygt tio år har vi varit utan Marathon.se.
Under ett drygt dygn styrde vi istället om all trafik till Stockholm Marathons hemsida. Vill du veta varför vi stängde och passa på att få lite Marathon.se historik - så fortsätt att läsa.

Marathon.se öppnade sina sidor 27 maj 1996. I mer än tio år har vi levererat nyheter, träningsråd kring maraton och löpning. Sidan har blivit allt mer populär, och i lördags blev det till och med för mycket när vi under Stockholm Marathon hade tiotusentals besökare som via oss ville följa Stockholm Marathon.
Servrarna gick på knä och till slut tog jag beslutet att styra om all trafik till Stockholm Marathons hemsida och stänga av Marathon.se.

När jag startade Marathon.se i maj 1996 var det en minoritet som hade tillgång till Internet. Publiceringen av Stockholm Marathons resultat 1996 blev ändå en succé och startskottet för en satsning på Internet.

Under åren har tjänsterna utvecklats. Anmälan, interaktiva träningsråd, nyheter och kalendrar kom snart till och sidan har uppdaterats i stort sett dagligen.

Till slut blev innehållet så stort att vi delade upp Marathon.se. Varje lopp som arrangeras av Stockholm Marathon-klubbarna Hässelby SK och Spårvägens FK fick en egen domän 2004. StockholmMarathon.se, Tjejmilen.se, Varruset.se, Bellmanstafetten.se och Steriksloppet.se är de största loppen bland dessa.

Kvar blev Marathon.se som fortfarande har mig som redaktör/ansvarig utgivare och som drivs i samarbete med Stockholm Marathon.

Även de tekniska lösningarna samkörs. På det sättet kan utvecklings- och undehållskostnader delas. Belastningen på de olika Internetplatserna är ojämn under året. Eftersom Internet idag för gemene man är förstavalet när det gäller anmälan och resultat så blir trycket hårt kring tävlingsdagar och stopp för anmälan.

Fyra servrar delas mellan loppen för att klara av trafiken. Lördagen 3 juni var det dock inte nog. När TV4 fick problem i sin TV-sändning hänvisades till Marathon.se. Vi har inga exakta siffror men vet att TV-sändningen de senaste åren har haft uppemot en halv miljon tittare. När många av dessa istället valde Marathon.se klarade inte våra servrar trycket.

På lördagskvällen tog vi därför beslutet att stänga Marathon.se och styra om all trafik till Stockholm Marathons sida. Vi publicerade inga nyheter där eftersom vi helt enkelt inte ville att folk skulle vara kvar på sidan för länge.

Åtgärden fungerade men den hårda belastningen hade blottat en bugg i programvaran på Marathon.se:s webbserver. Ett fel som vi jagade i två dagar innan vi under måndagsförmiddagen hittade problemet.
Via vår programvaruleverantör har vi kunnat få tillgång till "uppdatering och hotfixar".

Tyvärr kommer vi att under de närmaste dagarna behöva upppdatera ytterligare vilket medför att Marathon.se under vissa perioder inte kommer att vara nåbar.