Vanlig motionär får chansen i Ironman

När man har åkt Vasaloppet 24 gånger, sprungit maran elva gånger, simmat i Vansbro och åkt runt Vättern återstår egentligen bara ett kraftprov för en motionär som ständigt söker nya mål.
Lördagen 23 oktober ställer sig Hans Gerremo, 50 år, på startlinjen i Ironman på Hawaii.

- Jag satte det som mål för 10 år sedan då jag hade gjort några klassiker och fick blodad tand då jag första gången ställde upp 1994 i Kalmar, berättar Hans Gerremo.
Ironman på Hawaii är triatlonsportens urmoder. Det var här som det första triatlonet avgjordes 1978. Då var det 15 deltagare. Numera är intresset så stort att man måste kvala in till tävlingen. Och för vanliga motionärer gäller att ha tur i utlottningen av de wildcard som arrangörerna delar ut.
Hans Garremo fick sitt wildcard för ett år sedan, fyllde 50 i vintras, en perfekt present.
- Jag är inte bra på någon gren. Det går långsamt, men jag är en seg fan som kan hålla på så länge som helst, tycker Hans.
Nu räcker det inte med att ha tur i lottningen för att delta i Ironman. Man måste även genomföra en triatlon på fulla distansen (3,8 km simning, 18 mil cykling, 42, km löpning) för att visa att man duger. Och det går inte med vilket lopp som helst. Det ska vara något av de av de godkända loppen. Hans kvalificerade sig genom att genomföra loppet i Zûrich i augusti.
- Jag har tränat i ett år nu. Jag växlar mellan grenarna. Ena dagen kanske jag simmar en timme, andra så springer jag lika länge medan cyklingen den trejde dagen blir lite längre.
Hans Gerremo bor i Borgholm på Öland men tillbringar genom sitt arbete som reseagent för Westindiska Compagniet Resor långa tider i Västindien. När marathon.se når Hans står termometern på 30 grader utanför fönstret i St Barthélemy, den gamla svenska kolonin.
- Det är perfekt klimat för att acklimatisera sig inför loppet på Hawaii, menar Hans.
Totalt är det sex svenskar som kommer att delta i Ironman lördagen 23 oktober. Tjejerna Lena Wahlqvist och Åsa Andersson är så bra att de kan bli bland de tio bästa.
Men för Hans gäller bara att delta. Peter Reid, Kanada, vann förra året med tiden 8.24.20 - Hans räknar med att ta sig runt på 13-14 timmar.
Till slut, Hans, den obligatoriska frågan till en triatlet, vilken gren är jobbigast?
- Fysiskt är det löpningen som ju är den sista grenen, men psykiskt är ddet cyklingen. Man är ofta rejält trött när man kommer halvvägs och då är det ändå väldigt långt kvara till mål.

Sugen på Ironman - börja på hemsidan!