Vår i luften - nu kommer joggarna - och de är fler än förra året

Vår i luften - då dyker allt fler joggare upp på gatorna.
- Vi märker direkt att det blivit varmare och ljusare. Försäljningen av löparskor ökar kraftigt, berättar Tommie Nordh som är chef för Löplabbets affär på Kungsgatan i Stockholm.

- Den 23 mars är alltid det verkliga startskottet för oss. I dag får folk lön, och då fördubblas vår försäljning.
- Vi har haft fin försäljning under hela vintern. Siffrorna ligger 40 procent högre än i fjol, delvis beroende på att det varit en så mild vinter.
- Löplabbet i Malmö sålde nästan dubbelt så mycket skor i februari som samma månad i fjol. Där är det många som börjat uppladdningen för Broloppet.
Tommie Nordh märker att det är två kategorier löpare som ökar:
- Dels är det gamla löpare som lagt av ett tag men som nu kommer tillbaka, och så är det rena nybörjare, säger han.
- Det är många 40-åringar som kommer in och köper nya skor. Dom sprang kanske Stockholm Marathon för tio år sedan, men har inte tränat så mycket de senaste åren. Flera har med sig sina gamla dojor.
- Nu är barnen äldre, och då har de tid att börja jogga igen. Många siktar på Stockholm Marathon.
- Nybörjarna är den andra stora gruppen. Det är folk som vill börja ett nytt liv. Dom flesta planerar att vara med i Vår Ruset eller något annat lopp på en kortare distans, men en förvånansvärt stor andel av dem har funderingar också på Stockholm Marathon.

I Stockholm, som för några år sedan utsågs till världens bästa löparstad, finns flera områden som passar perfekt för löpning.
Ett sådant område är Djurgården som lockat stora skaror av joggare den
senaste veckan.
En av dem som trivdes i vårsolen på Djurgården under torsdagen var Tjejmilens tävlingsledare Åsa Björkman. Åsa passade på att springa delar av den nya Tjejmilen-banan när hon avverkade ett 12 km långt träningspass.
- Vilket härligt väder. Verkligt skönt att slippa mörkret och kylan och istället kunna nöja sig med att springa i ett par tunna tajts, tycker Åsa.
- Jag tror att det är många som ska springa Vår Ruset eller Tjejmilen som plockar fram träningsskorna nu.
- Det märks att intresset ökar. Vi får in allt fler beställningar till de lopp vi arrangerar.