Vår Ruset på väg mot nytt rekord

11 000 tjejer och kvinnor i alla åldrar deltog på torsdagskvällen i Vår Rusets premiär i Malmö. Under våren och försommaren kommer ytterligare drygt 140.000 att genomföra Vår Ruset i 15 städer över hela landet. Vår Ruset befäster därmed ställningen som Europas största löparserie.

Loppet i Malmö avgjordes på en skön 5 km-bana genom Pildammsparken. Mål på Malmö Stadion och sedan pick nick på gräsmattorna utanför arenan.
Carolina Martinez från Björnstorps IF var snabbaste deltagaren i detta premiärlopp. Hon fick tiden 18.31 och var därmed fem sekunder före tvåan Ann Nässel, Höllviken.
De flesta deltagarna tog det dock betydligt lugnare. Vår Ruset är nämligen främst ett lopp för vanliga motionärer som vill testa formen på 5 km.
Det var vindstilla, ganska varmt och lätt duggregn när Vår Ruset avgjordes i Malmö.
Malmö är en av de sex orter som varit med ända sedan Vår Ruset genomfördes för första gången 1989. Då lockade de sex Vår Ruset-loppet sammanlagt 14 411 deltagare.
Utvecklingen sedan dess har varit imponerande. I fjol genomfördes Vår Ruset i 14 städer. Sammanlagt deltog då hela 145.922 löpare vilket innebär i snitt 10.423 deltagare per lopp.
I år tillkommer Karlstad och Luleå som nya Vår Ruset-orter och antalet anmälda löpare passerar för första gången 150.000.
I Stockholm och Göteborg lockar Vår Ruset över 20.000 deltagare.
Det nya loppet i Karlstad får redan första året c:a 4 000 löpare. Det betyder att Vår Ruset direkt blir lika stort som Karlstad Stadslopp (f.d. Götajoggen) som varit Värmlands klart största löpartävling i 20 år.
I Luleå samlar Vår Ruset drygt 2.000 kvinnliga motionslöpare och blir därmed Norrbottens klart största lopp.

Vår Ruset fortsätter det uppskattade samarbetet med BRIS (Barnens Rätt i Samhället). Det betyder att BRIS även i år finns på plats vid samtliga Vår Ruset-lopp för att sälja de neonfärgade skosnören som blivit så populära. Skosnörena kostar 20 kr. I fjol tjänade BRIS på detta sätt 700.000 kr.
- Pengarna betydde att vi kunde starta utbildningar för personal och för de ideellt arbetande stödpersoner som tar emot samtalen från utsatta barn och ungdomar. Utbildningar som gör att vi på ett ännu bättre sätt kan möta de barn och ungdomar som söker vårt stöd, förklarar Göran Harnesk som är generalsekreterare i BRIS.
- För oss i BRIS är det inte bara en ekonomisk fråga att deltaga i Vår Ruset. Det är också ett ypperligt tillfälle att möta många människor för att diskutera barns bästa.

Här är datum för de återstående 15 Vår Ruset-loppen:
Halmstad: måndag 6 maj
Växjö: tisdag 7 maj
Karlstad: måndag 13 maj
Vänersborg: tisdag 14 maj
Göteborg: onsdag 15 maj
Jönköping: torsdag 16 maj
Västerås: tisdag 21 maj
Örebro: onsdag 22 maj
Norrköping: torsdag 23 maj
Luleå: måndag 27 maj
Umeå: tisdag 28 maj
Sundsvall: onsdag 29 maj
Gävle: torsdag 30 maj
Stockholm: tisdag 4 juni
Visby: tisdag 9 juli

Läs mer om Vår Ruset.