Världens snabbaste blev amerikan- osäkert om Khannouchi kan komma till OS

På tisdagen blev världens snabbaste maratonlöpare någonsin amerikan.
Khalid Khannouchi som satte nytt världsbästa med 2.05.42 i höstas tog därmed det första steget för att representera USA i OS. Men hans hemland Marocko har lovat att göra alltig för att stoppa Khannouchi.

Dessutom är de hårda amerikanska kvalificeringsreglerna till OS ytterligare ett hinder för att vi ska se Khannouchi i OS.
Enda sättet att ta en plats i den amerikanska OS-truppen är att kvalificera sig vid OS-uttagningenen i Pittsburgh kommande söndag. På onsdagen kommer Khalid Khannouchi att meddela om han springer på söndag.
Khannouchi sprang för mindre än en månad sedan London Marathon (trea på 2.08.36). Frågan är om den 28-årige som haft skadeproblem under vintern kan springa ett fullt maraton med så kort återhämtningstid.
- Jag blir väldigt besviken om han inte följer mitt råd att inte tävla på sex veckor, säger Khannouchis irländske tränare Gerard Hartmann.
- Även om Sandra (Khannouchis fru) säger att han kan springa på 2.12 i sömnen.
Khannouchi har kämpat för amerikanskt medborgarskap i flera år. Han har bott i USA sedan 1993, där han först arbetade som kypare i New York. För tre år sedan gifte han sig med Sandra Inoa, invandrad amerikansk medborgare från Dominikanska republiken. Khannouchi fick medborgarskap efter det att Sandra Inoa fått arbete utomlands. En regel i den amerikanska lagstiftningen ger i sådana fall maken rätt att bli amerikansk medborgare.


Tanzaniern som kan bli Sveriges OS-löpare