Världsrekordet ger drömmar om guld

Det ser så lätt ut när Genzebe Dibaba springer. Men det kan och kommer aldrig att vara enkelt att sätta världsrekord. Inte ens för den fantastiska etiopiskan. I XL-galan på torsdagskvällen krossade Genzebe Dibaba världsrekordet på 5000 meter. Bakom siffrorna 14.18,86 ligger månader av planering och en envis vilja att bli lika bra som sina systrar och sin kusin.

Hon sade att hon hade sett på träningarna hur bra jag var, men eftersom jag var så osäker ville hon inte göra mig nervös genom att säga något.

Men det är inte lätt att växa upp i en familj där storasystratna är världsstjärnor.
• Systern Tirunesh har tre OS- och fem VM-guld 5000 och 10000 meter.
• Ejegayehu tog OS-silver på 10000 meter i OS 2004.
• Kusinen Derartu Tulu har två OS-guld på 10000 meter.

Trots tidiga framgångar har inte karriären varit spikrak för Genzebe Dibaba, Hon försökte redan som 20-åring att tävla mot systrarnas resultat på 5000 och 10000 meter.
– Jag var alltid så nervös när jag skulle tävla, men egentligen tränade jag då ungefär som jag gör nu, sade den nu 24 åriga Genzebe i en intervju med IAAF efter förra säsongen.

Vändningen kom med coachen Jama Aden 2011.
Han såg hur Genzebe försökte och försökte på de längre sträckorna men övertygade henne istället att byta distans till 1500 meter - en distans där hon inte behövde jämföra sig med systrarna. Framgångarna kom i stort sett omgående. Under 2012 vann hon VM-guld inomhus på 1500 meter och fick känna på känslan att vinna.

När hon 2014 inledde året med världsrekord inomhus på 1500 meter var det dags att testa längre distanser igen.
Åtta dagar efter 1500 meters rekordet förbättrade hon sitt personbästa med mer än 30 sekunder på 3000 meter i XL-galan. Världsrekordet kapades med nästan sju sekunder.
– När jag ringde hem till Tirunesh och berättade sade hon att hon hade varit säker på att jag skulle slå rekordet. Hon sade att hon hade sett på träningarna hur bra jag var, men eftersom jag var så osäker ville hon inte göra mig nervös genom att säga något.

Torsdagens världsrekordlopp var en enastående uppvisning av Genzebe. Efter att två harar dragit lite ojämnt första två kilometerna sololöpte hon de återstående tre kilometerna.
– Nu vet jag att jag kan sätta världsrekord men ännu hellre skulle jag vilja ha ett VM eller OS-guld, något som jag inte tidigare trodde var möjligt.
'''
Världsrekordet var höjdpunkten på torsdagskvällens friidrottsgala i Ericsson Globe.
9186 åskådare såg nya världsårsbästan 800 och 1500 meter för män samt på damernas 1500 meter och längdhopp.
Den svenska längdhoppsstjärnan Michel Torneues vann längdhoppet på 8.07 och även Andreas Otterling klarade EM-kvalgränsen i längd . Många andra svenskar svarade för bra prestationer Andreas Almgren klarade EM-kvalgränsen på 800 meter med tiden 1.46.56. Johan Rogestedt klarade även han EM-kvalgränsen med tien 1500 meter 3:40.03, endast en tiondel över det svenska rekordet. Även Meraf Bahta och Staffan Ek klarade EM-kvalgränserna.