Varning. Det här är en fuskare.

Varning för den här mannen. Han är en fuskare!
Stockholm Marathon varnar nu andra långloppsarrangörer runt om i världen för Said Dogga. Fransmannen Dogga hoppade in bland tätlöparna och var trea in på Stadion i lördags. En bluffare som snabbt avslöjades.

- Vi anade oråd direkt eftersom Dogga inte förekommit i täten vid radiokontrollerna när han plötsligt på slutet dök upp långt fram i täten. När sedan loppets femma, norrmannen Terje Naess, protesterade kollade vi upp Doggas passeringar. Hans chip var inte registrerat vid 30 kilometers passeringen, berättar Stockholm Marathons tävlingsledare Ulf Saletti som efter samråd i tävlingsledningen beslutade att stryka Dogga ur prislistan.
Tack vare det snabba agerandet kunde prislistan korrigeras snabbt. Men kenyanen Stephen Kirwa uppfattade aldrig att han blivit trea och åkte till hotellet istället för att ta emot publikens hyllningar på prispallen. De 10000 kronorna för tredjeplatsen fick han dock senare på kvällen.
Dogga försvann snabbt spårlöst från Stadion.
– Vi kommer nu att skriva brev till de internationella långloppens samarbetsorganisation, AIMS, och varna för Said Dogga. Dessutom kommer vi att skriva till det franska friidrottsförbundet och påtala fusket i Stockholm. Det är upp till det nationella förbundet att avgöra vad man ska göra. Vi kan inte göra annat än att varna för honom, säger Thomas Enström i Stockholm marathons tävlingsledning.
Said Dogga direktanmälde sig mindre än 24 timmar innan loppets start på nummerlappsutdelningen och angav meriter som gjorde att han fick en plats i det seedade fältet. Men startnummer 60 syntes inte i täten av loppet förrän på Fleminggatan.
- Jag trodde först att det var en motionär bland de varvade löparna som ville testa på farten, men den här killen höll verkligen bra tempo, berättar Alfred Shemweta som i det skedet låg på tredje plats i loppet efter Stephen Kirwa och italienaren Giorgio Calcaterra.
Said Dogga hoppade in 100 meter bakom Kirwa. Bak till Calcaterra och Shemweta var det ytterligare 100 meter.
Inhoppet verkar perfekt planerat. Det var bara en slump att Shemweta såg Dogga. Täten hade precis splittrats och de tre kenyanerna som en mil tidigare haft en suverän ledning blev ifattsprungna.
- Fuskaren måste vara en bra löpare. Vi körde verkligen hårt, men tog inte in en meter på honom, berättar Alfred Shemweta.
Däremot var ledande Kirwa trött men istället för att gå upp i ledning saktade Dogga farten. När Calcaterra och Shemweta kom ifatt Kirwa och Dogga med en kilometer kvar att springa hängde fuskaren på igen.
- Jag hade ju sett honom hoppa in i loppet och jag visste att det bara varit två löpare framför mig, men jag blev osäker uppe vid Odenplan när speakern sade att jag var fyra istället för trea, säger Shemweta.
Så Shemweta vågade inte räkna bort Dogga utan började en långspurt uppför Sturegatan mot Stadion. Dogga och Calcaterra släppte.
- Fuskaren såg inte alls trött ut. Han hade ett bra löpsteg och verkade slå av på farten några gånger. Jag tror inte att han vågade vinna, säger Shemweta.
Said Dogga är alltså en riktigt hyfsad löpare. Frågan är hur bra han egentligen är.
- Vi kollade upp Dogga på lördagskvällen och fick veta att han strukits ur restultatlistan i Chicago marathon i höstas, berättar Thomas Enström.
I Chicago Marathon var han nia på 2.11.18, men diskades sedan det visade sig att han bara registrerats vid två av fem kontrollstationer längs banan. I Paris marathon 1999 var hade han mer måttliga 2.22.53. I lördags hade han 2.19.00...
- Det har hänt några gånger tidigare att vi strukit löpare som fuskat ur resultatlistan. Vi har alltid haft kontroller längs banan och med dagens chipteknik är det enkelt att kolla upp löpare, förklarar Thomas Enström.