Victoria för Marie Söderström

Marie Söderström-Lundberg visade lovande form inför friidrotts-SM som avgörs i Stockholm den 24-26 juli när hon klart vann Victorialoppet i Borgholm.

Marie gjorde sin bästa tävling sedan Stockholm Marathon för en dryg månad sedan. Den gången ledde Hässelby-löparen klart i drygt halva loppet, men orkade inte fullfölja sin satsning utan fick nöja sig med tredje plats.
Nu höll Marie Söderström-Lundberg tempot hela loppet och vann med 19 sekunders marginal till Helene Willix. Det betyder att Söderström-Lundberg fick revansch för förlusten mot Willix i terräng-SM i slutet av april.
Svenska mästarinnan i maraton Jennie Åkerberg slutade på femte plats, distanserad av vinnaren med drygt en minut på den nio km långa banan.
Marie Söderström-Lundbergs tid är den fjärde bästa segertiden i Victorialoppets 18-åriga historia. Evy Palm innehar banrekordet i damklassen med 29.43 från 1989.
I herrklassen blev det en duell mellan Alfred Shemwetha från Flemingsberg och Skillingaryds Kent Claeson. Shemwetha, som kommer från Tanzania, var starkast och vann med åtta sekunders marginal.
I friidrotts-SM siktar Schemwetha på att försvara sin titel på 10000 meter. För Kent Claesson, som tävlat sparsamt under inledningen av bansäsongen, var loppet ett välbehövligt styrkeprov inför friidrotts-SM.