Vidar vann underSt Olavs beskydd

Sankt Olav är Norges skyddshelgon. Vikingakungen som kristnade landet med yxan i högsta hugg har fått ge namn till stafetten mellan Trondheim och Östersund.
Naturligtvis blev det alltså norsk seger i den elfte upplagan av Sankt Olavsloppet.

Redan på den första av de fyra dagarna avgjorde osloklubben SK Vidar när först Trond Nystad tog ledningen på andra sträckan och när sedan lagets stjärna Terje Naess sprang sina 13900 meter på 43,05 var spänningen slut. Efter 33 mil. 24 sträckor och fyra dagar sprang Vidars slutman Öivind Simonsen i mål på Stortorget med en segermarginal på 40 minuter!
Betydligt tuffare var kampen om andraplatsen. Norska Ogndals slutman Jan Erik Aalberg tog in det försprång på fyra minuter som Jamtrennarna skaffat sig inför den avslutande sträckan. Några kilometer från mål var Aalberg ifatt och var en dryg minut före Jamtrennarnas slutman Anders Lundgren i mål.
Segern i Sankt Olavsloppet var Vidars femte i stafetten som i år samlade tio tävlingslag och 196 motionslag. En nergång i antalet deltagare som gör att arrangörerna redan disktuterar en del förändringar för kommande år. Bland det som diskuterats är att korta av sträckorna ytterligare och ändra en del sträckningar och även att ta bort den trafikfarliga sträckningen efter E 6 i Norge.
Sankt Olavsloppet är Jämtlands stora löpartävling under året. Förra året inbringade den ett överskott till arrangerande Jämtlands friiddrottsförbund. I fjol var nettot kring 200 000 kronor av vilket medarrangerande klubbar, Duveds IF och Trångsvikens IF, fick vardera cirka 50 000 kronor. Förbundets del används till
friidrottgymnasiet, den allmänna verksamheten, Gövikenhallen. Dessutom har en hel del fonderats för att trygga även magra år. Årets netto blir lägre å grund av färre lag och färre sponsorer.