Vilket Schönt genombrott, Karin!!2.38.22 i Ferrara Marathon

Återigen bevisar en svensk kvinna att det är aldrig för sent att satsa på marathon. I maj fyller Karin Schön 40 år. På söndagen gjorde hon sitt livs lopp när hon sprang Ferrara Marathon i Italien på 2.38.22. Tiden är den elfte bästa någonsin av en svensk tjej!

Karin Schöns utveckling påminner en hel del om Evy Palm och Marie Söderström-Lundberg. Möjligen började hon springa långlopp lite tidigare än de två förgrundsgestalterna, kring 30 år gammal. 1991 födde hon Erika och fyra år senare kom Cecilia. Alla andra år sprang Karin troget Stockholm Marathon och tiderna pendlade mellan 3.20 och 3.30.
- Det är svårt att sätta fingret på när jag började satsa, funderar Karin.
- Jag sprang Solastafetten under min utbildning (1985) och det var då som jag förstod att jag kunde springa en mil.
Året därpå blev det Göteborgsvarvet på 1:53.
- Alla joggade och jag åkte med i den allmänna rushen. Jag märkte att jag hade lätt för att springa, men det var fortfarande så att jag satte i gång i februari.
Karin bestämde sig för att pröva på maran innan hon skulle skaffa barn. Debuten gick på 3.43, om hon minns rätt, och Karin var mer än nöjd, då hon hade hoppats på att klara av fyratimmarsgränsen.
- Jag drogs med i Kville 1993. Christina Hildesson tog kontakt med mig efter ett tjejlopp.
Hildesson var en av den kvinnliga marathonlöpningens pionjärer. Hon hade till och med åkt utomlands för att springa marathonlopp. Det kan låta som en självklarhet nu för tiden, men när Christina, då med efternamnet Johansson, vann det klassiska Athen Marathon 1977 var det färre än tio kvinnor som över huvud taget sprang marathon i Sverige! När hon ett par år senare till och med tog sig till Honolulu för marans skull måste det ha varit rena sagoberättelsen.
Tidigare hade Karin mest sprungit för sig själv. Med övergången till klubblöpningen introducerades hon i intervallernas värld och några år senare gjorde Karin det stora lyftet. 1998 var hon nära att springa under tre timmar för första gången. Det har följts av 2.57 och 2.52.
Efter alla maror i Stockholm har Karin, liksom Christina en gång i tiden, börjat åka utomlands. Den stora kicken var att få åka till Singapore i december år 2000. Det gav inspiration till mer träning. Precis som Midde Hamrins stöd också ger. Hon håller kontakt med Karin, springer ibland med henne, och tipsar om andra lopp, som Chicago där Karin fick sitt stora genombrott i höstas, då hon sänkte sig till 2.42.
Det har varit en lång väg ner till de tiderna, men kom ihåg att Evy Palm sprang inte under tre timmar förrän hon fyllde 40. Marie Söderström-Lundberg var nere på just 2.40 som 38-åring.
Efter Chicago har hon fått en ny tränare i den aktive klubbkamraten Johan Wettergren. Och det har inneburit en del nyheter.
- Jag har börjat styrketräna. Det har jag aldrig hållit på med förut, inte mer än några sit-ups. Och så har vi lite löpskolning. Man känner sig lite klumpig i början, men det har blivit bättre, och det är kul för det blir fnittrigt! skrattar Karin.
Fnittret delar hon med det gäng tjejer som har samlats i Kville. Med Eleonor Öströms och Jessica Bolgerths övergång från Örgryte är det ett halvdussin långdistansare. Ifjol var Kville föreningen med störst bredd i toppen på Stockholm Marathon.
- Det är väl vi och Solvikingarna, som är lite mer motionsinriktade, som håller på i Göteborg. Nu har vi fått en massa ungdomar också.
I helgen bär det alltså av till Italien för Karin. Ferrara Marathon, i landskapet Emilien, ska bjuda på en platt bana. Den utökade träninge, nu på runt tio mil i veckan, har gått bra och förhoppningarna om att fortsätta förbättra sig är realistiska.
- Jag vet inte om jag törs säga det, men jag tänkte persa om jag har en bra dag. Men jag blir inte jättebesviken om jag inte gör det, säger Karin försiktigt.

Exempel på Karins grundträningsveckor

Mån Trekvart lugnt på morgonen, styrke- och cirkelträning på kvällen
Tis Snabbdistans under lunchen
Ons Distans runt 20 kilometer
Tor Halvtimme lugnt på morgonen, Korta intervaller (400-1000 meter) på kvällen
Fre Vila
Lör Långa intervaller (1-2 km) eller backträning
Sön Distans 25-30 kilometer på ungefär 105-150 minuter

De tio snabbaste kvinnliga svenska maratonlöparna genom åren:
1) Evy Palm, Mölndal, 2.31,05 (London 1989)
2) Marie Söderström-Lundberg, Hässelby, 2.31.28 (Stockholm 2001)
3) Lena Gavelin, Jamtrennarna, 2.31.58 (frankfurt 2001)
4) Ingmarie Nilsson, Ullevi, 2.33,03 (Stockholm 1995)
5) Midde Hamrin, Vikingen, 2.33,49 (Columbus, Ohio 1986)
6) Birgit Bringslid, Skellefteå, 2.34,49 (Berlin 1991)
7) Jeanette Nordgren, Vikingen, 2.36,43 (Stockholm 1985)
8) Tuulikki Räisänen, Enhörna, 2.36,58 (Stockholm 1983)
9) Karoline Nemetz, Råby-Rekarne , 2.37,06 (Stockholm 1981)
10)Susanne Johansson, Hässelby, 2.38.15 (Berlin 1999)