Vinnaren i Boston började i Stockholm

Rita Jeptoo vann Stockholm Maraton 2004. På måndagskvällen upprepade hon bedriften i Boston. Men ett missat pass höll på att omkullkasta hela resan till Amerika.

Vinnaren av världens äldsta maratonlopp tog sina första maratonsteg i Stockholm. För när den 110:e upplagan av Boston Marathon avgjordes var det Rita Jeptoo som satte in det utslagsgivande rycket fem kilometer från mål. Kenyanskan sprang smart och passerade halvvägs på en 1.12.18 i en klunga på åtta löpare. Hon löpte den andra halvan nästan en minut snabbare och kom i mål på 2.23.37. Då ska man veta att Jeptoo kom till loppet i sista minuten. Ett missat pass höll på kosta henne resan. Och då tänker vi inte på ett träningspass utan på hennes kenyanska pass som försvann i samband med att hon sökte visa till USA. Tillståndet kom fram, men passet försvann och återfanns inte förrän i fredags. Jeptoo begick sin maratondebut i Stockholm för mindre än två år sen. Även då sprang hon mycket jämnt och vann på 2.35.14. Stockholm Marathon blev rena språngbrädan det året. Manlige segraren Joseph Riri kom tvåa på Berlin Marathon tre månader senare på världstiden 2.06.49.

Årets lopp sprangs i gynnsamma förhållanden, knappt tio grader och svaga vindar. Männen startade en knapp halvtimme efter de 45 tjejerna (totalt stod kvinnorna för 8849 av de 22517 deltagarna) och gick ut i en rasande fart, anförda av tanzaniern Joh Yuda som inledningsvis höll ett tempo på under tre minuter per kilometer. Boston är välkänt för att det är lätt att förivra sig eftersom det går utför i början medan loppets andra halva bjuder på flera tuffa backar. Yuda släppte täten efter 16 kilometer och bröt senare. Kenyanen Ben Maiyo tog över och tillsammans med etiopern Deriba Merga och hemmahoppet Meb Keflezighi (OS-silver i Aten). De fortsatte i rekordfart (62.43 halvvägs). Efter tre mil kom Robert Cheruiyot ikapp - kenyanen som vann loppet för tre år sen. Han satte in den avgörande stöten i slutet på den berömda "Heartbreak Hill" och vann på nya banrekordet 2.07.14. Dagsförtjänsten blev ungefär en miljon kronor när man slog ihop segerpriset och bonusen för banrekordet.
Loppet blev en stor framgång för de amerikanska löparna (ingen amerikan har vunnit sedan 1983) som belade fyra av de sju första platserna. Man får gå tillbaka flera decennier för att hitta motsvarande utdelning för jänkarna. Och det är av stor betydelse för att maratonlöpningen ska kunna få större uppmärksamhet i USA, där allmänheten inte är intresserad av sportens stjärnor fastän väldigt många joggar.
Ingen svensk fullföljde loppet under tre timmar.