Wikner snabbast i Vindelälvsmaran

På lördagen sprang Niklas Wikner som första löpare i mål på den avslutande maratonsträckan i Vindelälvsloppet. Den prestigefyllda avslutningen mellan Vindeln och Vännäsby avgjordes i år som öppet lopp med gemensam start.

Nu var det redan innan den avslutande maratonsträckan klart att Flemingsberg skulle vinna herrarnas elitklass. När även Flemingsbergs Lisa Blomé avslutade med att sätta pers och vinna maratonsträckan med tiden 3.08.52 blev det också seger i damklassen för Flemingsberg.
Avslutningen på Vindelälvslopppet med ett öppet maratonlopp var årets nyhet i Vindelälvsloppet. Efter att ha haft sjunkande deltagarantal under de senaste fem åren letar arrangörerna efter nyheter som ska locka tillbaka löparna.
Tyvärr kom bara fyra löpare till start i Vindelälvsmaran förutom de 116 lagen som tävlat i stafettlöpning i fyra dagar från Ammarnäs.
- Att Vindelälvsloppet tappar lag och deltagare tror jag helt enkelt beror på att lagledarna i respektive lag kanske börjar bli trötta. Det fordrar mycket organisation och entusiasm för att hålla ihop ett lag, kommenterar Mikael Hill, ordförande i Svenska marathonsällskapet, som dock deltog i Vindelälvsloppet i egenskap av löpare i Flemingsbergs vinnande lag. (Hill var tvåa på båda sina sträckor.)
- Nu har vi varit här uppe i tre år i rad, det är möjligt att det blir en paus i vårt deltagande nu, fortsätter Hill.
Flemingsbergs herrar hade heller inget egentligt motstånd i årets lopp. I damklassen var det dock fram till slutsträckan en kamp mellan Flemingsberg och Skellefteå IF.
Vindelälvsloppets största klass är dock den öppna klassen. Här samsas motionslag med toppade lag speciellt värvade för Vindelälvsloppet. Förra året var Team 100 till och med totalsnabbast. I år varvade Gargnäsföretagaren Anders Grundström sitt lag som i år tävlade under namnet Gargnäs Elteknik mellan motionslöpare och duktiga tanzanier.
Även topplöparna i det avslutade maratonloppet var speciellt värvade för Vindelälvsloppet. Niklas Wikner, i vanliga fall tävlande för Tranås AIF, sprang nu för Flygplatsens IF, Stefan Hall, Ärla IF sprang för Skivsjöbygdens IF. Peter Tefke, Ale 90 IK, representerade nu Graninge - Rundvikara.
De tre höll sällskap i tre mil innan först Tefke släppte och efter ytterligare några kilometer även Stefan Hall började tappa mark. Wikners segertid blev 2.32.19 mot 2.32.46 för Hall.

Alla resultat finns nu på hemsidan.