Felmeddelande

  1. Warning: include(misc/ui/images/ui-icons.png): failed to open stream: No such file or directory in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).
  2. Warning: include(): Failed opening 'misc/ui/images/ui-icons.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.6.40/lib/php') in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).

Willix och Johansson i Göteborg

På nyårsaftonen (när annars?) arrangerades traditionsenligt Göteborgs Sylvesterlopp. Över tusen personer laddade upp inför kvällens festligheter med att springa 4 eller 10 km på Göteborgs gator. Först i mål på den milslånga banan var Joakim Johansson respektive Helene Willix.

Text: Jakob Karlsson

Det var 18:e gången i ordningen som Göteborgs Sylvesterlopp arrangerades. Bakom tävlingen står den välkända klubben Solvikingarna, som bjöd på en mycket välarrangerad tävling. Även vädergudarna bjöd på fullt acceptabla förhållanden för löpning; uppehåll och några plusgrader.
Tävlingen i Göteborg är ett av landets största sylvesterlopp. 1998 års upplaga hade lockat drygt 1300 löpare att anmäla sig. I vanlig ordning valde dock en del av dessa att stanna hemma, men i mål kom åtminstnoe närmare 1100 - fördelade på fyra och tio kilometer.
För att hålla ordning på löparnas tider använde arrangörerna för andra året ett system med datorchip som bärs runt vristen, och som läses av automatiskt vid start och mål. Förra gången var man bland de första i Sverige att använda systemet, men under året som gått har ytterligare ett antal större tävlingar infört det.
I herrklassen över tio kilometer blev det flerdubbelt västsvenskt i topp. Fjolårsvinnaren Joakim Johansson, från Hälle IF i Ljungskile, ställde upp i tävlingen för andra gången - och vann för andra gången! Joakim sprang i mål på tiden 29:52, vilket dock endast var fyra sekunder före tvåan, Jonas Hagelin från Mölndals AIK. På tredje plats kom Mustafa Muhamed, även han från Hälle IF.
Bland damerna såg det på förhand ut att bli en uppgörelse mellan ung och gammal; de välkända löparna Helene Willix och Midde Hamrin var storfavoriter. Den här gången var det Willix som drog det längsta strået, med tiden 34:07 distanserade hon landslagskollegan med 48 sekunder.
Ett lite speciellt inslag i Göteborgs Sylvesterlopp är maskeradtävlingen. Åskådare och medtävlare fick se såväl Zorro och Kalle Anka som monster och häxor ute på banan. Det var dock förmodligen ingen svår uppgifter för enväldige domaren Lennart "Rosa Pantern" Hansson att utse en segrare. Bland löparna fanns nämligen en solbränd Kaj Munk, som just hemkommen från en Hawaii-resa (med bland annat deltagande i Hawaii Marathon) sprang Sylvesterloppet med bar överkropp, iförd bastkjol och blomsterkrans!


Resultat
Herrar, 10 km:
1) Joakim Johansson Hälle IF 29:52
2) Jonas Hagelin Mölndals AIK 29:56
3) Mustafa Muhamed Hälle IF 30:04
4) Tobias Lundwall Sävedalens AIK 31:27
5) Runar Höiom Alingsås IF 31:43
Damer, 10 km:
1) Helene Willix KA 1 IF 34:07
2) Midde Hamrin Hässelby SK 34:55
3) Maria Elofsson Hälle IF 35:27
4) Jessica Bolgerth IF Kville 36:58
5) Karin Schön IF Kville 37:59

Samtliga resultat finns i fredagens GT.
Se även Solvikingarnas hemsida.