Däckfirman dubbade skorna

Nyligen var jag och bytte till vinterdäck på bilen. Sent ute som vanligt. Kvällen innan hade jag varit ute och sprungit strax över nio kilometer i det snöiga och halkiga väglaget. I en kurva höll jag för hög fart, eller hur det var, och slog handlöst omkull. Tröttheten gjorde att jag föll oväntat smidigt. Efter att den värsta chocken försvunnit kunde jag resa mig upp och fullfölja varvet. Jag hade tur, helt enkelt.
Döm om min förvåning när däckspecialisten Rolle Lindén säger:
– Har du ett par gamla löparskor? Ta med dig dem in så ska jag dubba dem åt dig. Då ska du se att du inte ramlar.
Sagt och gjort.

Dubbar stövlar och skor
Dagen efter står jag där med mina gamla uttjänta Asics som länge varit på väg ner i sophinken.
– En hel del fiskare kommer till oss på vintern och vill ha dubbar på sina stövlar innan de ska ut på isen. Det händer även att en del rutinerade löpare hittar hit och frågar om vi kan hjälpa dem, berättar Lindén.
Han studerar mina skor för att se var slitningen är värst. Eftersom jag springer nästan helt utan pronation placerar Rolle fem dubbar jämnt fördelade under framfoten och fyra under hälen.
Först en snabb markering, sedan håltagning, lite lim på dubben, på plats med hjälp av en tång och en finjustering med hammaren. Snabbt på plats av en skicklig yrkesman.
Kostnaden är försumbar.
– Nja, vi brukar hjälpa till, säger Rolle Lindén utan att avslöja någon summa.

Fungerar utmärkt
Fungerade det då?
Svar: Ja.
Jag kände mig betydligt tryggare och jag sladdade inte alls lika mycket som innan med mina hemmagjorda dubbskor. Dessutom ramlade jag inte en enda gång.

Tips: Har ni ett par skor som ni ändå tänker kasta för att köpa nya till våren, varför inte låta er däckverkstad dubba även dem när ni byter vinterdäck på bilen.