Reinos benvärmare

Reino Kärkainen tränar löpning i stort sett varje dag. Som utbildad idrottslärare vet han att löpare delar en svaghet med den gamle grekiske guden Akilles. Hälseneproblem är helt enkelt en av de vanligaste löparskadorna. I förebyggande syfte kan man stretcha och på andra sätt hålla den utsatta senan i trim.

En annan sak är att inte låta hälsenan bli kall. Mellan skor, strumpa och byxa kan det bli en glipa som släpper in kylan.

– När det är lite kyligare ute så använder jag nästan alltid de här benvärmarna som min mormor stickade åt mig, berättar Reino Kärkkäinen. Just nu har jag dem dubbelvikta och när det blir riktigt kallt drar jag ner dem över snörningen på skon så att de täcker även vristen.

Benvärmarna är stickade i dubbelt lager med ganska grovt yllegarn. Ylle har bra egenskaper för benvärmare eftersom materialet värmer även om det blir vått.

Benvärmarna är tvättade i maskin så att de krympt och tovat till sig. På det sättet blir de tätare och varmare, men måste tänka på krympmånen när man stickar dem.

Längden på Reinos benvärmare är 25 centimeter. Hur långa man vill ha dem är en smaksak.