Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Träning på heltid ett lyft för Fredrik Johansson

Fredrik Johansson från Ullevi förbättrade sitt personbästa med drygt fyra minuter vid Rotterdam Marathon. Foto: DECA Text o Bild.

På söndagen gjorde Fredrik Johansson sitt livs hittills bästa maratonlopp när han i Rotterdam sprang på 2.20.53. Tiden räcker troligen till en plats i det svenska EM-laget.
Här berättar Fredrik om sitt lopp.

– Jag åkte ner med ambitionen att göra 2.22-2.23. Hade lite strul med inställt plan på nerresan men blev ombokad så vi kom fram sent på kvällen innan loppet.

– Innan start hade jag hört att det skulle finnas en grupp med farthållare till 2.21-2.22 och den gruppen tänkte jag att jag skulle hänga med. När vi väl kom iväg tyckte jag haren inte riktigt höll farten så jag beslutade rätt fort att gå med i en något snabbare grupp.

– Vi var fem stycken som höll ihop fram till 19 km och vi växeldrog då vinden var ganska kraftig på vissa bitar av banan. När man blev trött i täten vinkade man fram någon annan och alla fattade verkligen vad som behövde göras för en bra tid så alla bidrog till farthållningen.
Vid 19 km kom vi ikapp en annan grupp, så trots att några föll bort fanns det hela tiden en grupp att växeldra med.

Hängde ni ihop ända in i mål?
– Efter 30-35 km vände banan runt två gånger och i vinden där splittrades gruppen som därefter bara bestod av tre löpare. Jag fick släppa de två övriga vid 38 km och sen var det bara att jobba själv in i mål.

Du sa att ambitionen var 2.22 till 2.23 var du själv överraskad att det nu blev 2.20?
– Jag visste väl att det fanns där i bakgrunden. Jag bytte jobb i och fick en mellanperiod mellan det gamla och nya jobbet som gjorde att jag kunde träna på heltid under två månaders tid, och det gick riktigt bra.
– Så det var inte helt oväntat utan jag har känt mig stark och vissa pass som jag körde med bland annat Fredrik Uhrbom i Stockholm gav besked att grunden var riktigt bra

Var du hemma i Sverige eller åkte du på läger under din period som heltidslöpare?
– Nej jag var hemma i Sverige. Först i Stockholm under januari och sedan flyttade jag tillbaks till Göteborg.

när du flyttat tillbaka till Göteborg, hittar du någon sparring motsvarande den i Stockholm?
– Nej jag kör ganska mycket själv och sen har jag mitt ”bollplank” Curre (Curt-Roland Ljung) som cyklar med på vissa pass som t.ex. långa tröskelpass?

Är det "Curre" som hjälper dig med din träning?
– Ja, det är vi som lägger upp programmet även om vi inte direkt har ett detaljerat program utan mer en tanke som sen kan anpassas efter hur jag reser i jobbet.

Vad jobbar du med?
– Jag som ingenjör med kretslopp och vatten, så det blir en del resor som delvis styr träningsupplägget.

Hur ser det ut nu framöver när du är aktuell för EM i Marathon, kan du lägga in en heltidslöparperiod igen?
– De går nog att lösa med flex eller genom att ta semester i kombination med tjänstledig om jag kommer med till EM.

Hur ser din löparbakgrund ut?
– Jag har hållit på nu i tolv-tretton år, så jag började i 15 års ålder. Då var träningen inriktad mot 3000 och 5000 meter, men för tre år sedan började jag springa maraton. Träningen mot maran har funkat riktigt bra för mig.

Hur ser tävlingsplanen ut nu?
– Jag får se lite hur kroppen känns och vad besked kring EM blir. Jag har inte helt slagit bort tanken på ASICS Stockholm Marathon. Vi får se helt enkelt men helt klart blir det säkert kortare gatlopp i sommar som en del i träningen.

Om vi går till din träning, vad är ditt nyckelpass?
– Jag har ett pass från min tid i Stockholm som jag tyckte var riktigt bra maratonträning. 7-6-5 km tröskel med 1 km joggvila mellan. Det ger bra volym i hög fart. Några sådana pass brukar jag ha innan maran. Nu i Göteborg har jag med mig cykel pace på dessa pass.
Sen är givetvis mitt långa långpass ett nyckelpass också.

Vad är ett långt långpass för dig och vilken fart brukar du hålla?
– Jag kör 3 timmar och brukar hinna 42-44 km så runt 4.00-4.15 min/km i tempo.
Jag brukar köra 4-5 sådana långa långpass i maratonuppbyggnaden med start runt två och en halv månad innan loppet. Så i snitt kanske ett långt långpass varannan vecka.

Hur ser framtidsvisionen ut för dig som maratonlöpare?
– Redan nu gjorde jag lite bättre än planen, men tanken innan var att jag om något åren skulle jobba mig ner under 2.20. Det målet kvarstår även om det nu givetvis är klart närmare dit än från de 2.25 som var mitt personbästa tidigare. Så satsningen ligger helt klart mot maraton.