Isabellah tillbaka som SM-vinnare

Det var snart två år sedan – men på lördagen tog svensk friidrotts mesta mästarinna ett nytt SM-guld.
– Jag ville få ett försprång till de andra tjejerna, förklarar Isabelllah sin snabba öppning där direkt hängde av utmanarna.
Med tiden 1.16.11 blev Hässelbylöparen tia i Göteborgsvarvet, sju minuter efter den suveräna tonåringen från Etiopien, Meseret Belete Tola.
– Jag sprang för SM-titeln idag, säger Isabellah som gjorde comeback för bara tre veckor sedan efter att förra året fått sitt andra barn.

Med en första mil på 35.21 funkade också Isabellahs taktik att få en lucka till utmanarna. Förra årets bästa svenska maratonlöpare Lisa Ring och förra höstens stjärnskott  Ida-Maria Nicklasson var två minuter efter Isabellah. Men åländskan Johanna Bäcklund som tävlar för Runacademy IF visade i Kungsholmnen Runt för två veckor sedan att hon är i sitt livs form. Då sprang hon under 35 minuter på milen för första gången. Nu hade hon 35.56 och var bara halvminuten efter Isabellah Andersson och var den enda löparen någon gång var nära Isabellah. 
Bakom Isabellah och Johanna försökte Lisa Ring hänga på Ida Maria Nicklasson för att få en SM-medalj även i halvmaraton. Men på Hisingssidan rann Ida-Maria ifrån och knep sin andra SM-medalj och första i sin nya klubb Hässelby SK.  

Suverän tonåring vann damklassen

VM-sexan i halvmaraton, Etiopiens Meseret Belete Tola, tog med sig landslagskompisen Bekelech Gudeta och tackade kenyanska stjärnorna  Agnes Barsosio och Beatrice Mutai för sällskapet redan i nedförslöpningen från Älvsborgsbron. På Hisingssidan byggde de två upp en ordentlig ledning till den förföljande duon. Starka Meseret Belete Tola lämnade sedan även  Gudeta och sprang solo från Götaälvbron till på målet på Slottskogsvallen. Segermarginalen blev till slut 50 sekunder till Gudeta och ytterligare 43 sekunder till trean Beatrice Mutai. 

Resultat Göteborgsvarvet:

1) Meseret Tola, Etiopien, 1.09.06
2) Bekelech Gudeta, Etiopien, 1.09.56
3) Beatrice Mutai, Kenya, 1.10.39

SM:
1) Isabella Andersson, Hässelby SK, 1.16.11
2) Johanna Bäcklund, Runacademy, 1.17.31
3) Ida-Maria Nicklasson, Hässelby SK, 1.18.28

SM-medaljörerna Ida-Maria Nicklasson, Isabellah Andersson och Johanna Bäcklund,.

Mer om Göteborgsvarvet 2018