Mikael Ekvalls starka SM-guld i Varvet

Sommarvärme, solsken och svenska löpare med i täten. Vilken härlig dag det blev i det 39:e Göteborgsvarvet.
– Ja, det bästa är nog känslan som jag hade, säger Mikael Ekvall, Strömstads LK , som vann SM-klassen och blev sjua. Med tiden 1.03.52 var Ekvall mindre än tre minuter efter segraren Shadrack Kimining. Den 21-årige kenyanen vann på 1.01.31 efter en flera kilometer lång duell med Emmanuel Kipsang.

Lite överraskande hängde svenska kvintettet Mikael Ekvall, Mustafa Mohamed, Ebba Tulu Chala,  Adhanom Abraha och Robel Fshia med i tätklungan de första fem kilometerna tillsammans med ett gäng kenyaner.
Vid tio kilometer hade kvartetten Leonard Langat, Richard Mengich, Emmanuel Kipsang och Shadrack Kimining öppnat upp en lucka.
Men Mikael Ekvall, Mustafa Mohamed och Ebba Tulu Chala var ändå inte långt efter och passerade baraa 20 sekunder efter. 
– Bra fart sade Musse – och då blev jag lite orolig – vad, kan han prata i den här farten, säger Mikael Ekvall i Marathon.se:s intervju. 

Men på tillbakavägen till Slottskogsvallen seglade Mikael Ekvall ifrån. På vägen mot SM-guldet plockade han placeringar och ett gäng meriterade kenyaner även om det var långt fram till kvartetten som uppför Avenyn på allvar började rejsa om segern. Shadrack Kimining som såg ut att kämpa mest lyckades klamra sig kvar i rygg på Langat, Mengich och Kipsang fick på slutkilometerna nya krafter.  Emmanuel Kipsang var den siste som fick ge sig – och i mål hade Shadrack Kimining 80 meters lucka.
I kampen om SM-medaljerna fick Mustafa Mohamed sällskap av Ebba Tulu Chala och Adhanom Abra uppför Avenyn. Ebba Tulu Chala var piggast av de tre och fick snart en lucka som blev till en säker silvermedalj.

Resultat Göteborgsvarvet 2018 herrar.

1) Shadrack Kimining, Kenya, 1.01.31
2) Emmanuel Kipsang, Kenya, 1.01.42
3) Leonard Lagat, Kenya, 1.02.23

SM:
1) Mikael Ekvall, Strömstads LK, 1.03.52
2) Ebba Tulu Chala, Huddinge AIS, 1.04.07
3) Adhanom Abraha, Eskilstuna FI, 1.04.50
4) Mustafa Mohammed, Hälle IF, 1.05.21

Alla resultat 

SM-medaljörerna Ebba Tulu Chala, Mikael Ekvall och Adhanom Abraha,

Mer om Göteborgsvarvet 2018