Så väljer du pannlampa för löpning

Det kan kännas lite ovant första gången när man springer med pannlampa. Men man vänjer sig snabbt. En bra pannlampa ger riktigt bra ljus och är både lätt och smidig att ha på huvudet. Alla pannlampor är inte bra för löpning – men för mellan 500 och 1500 kronor kan du göra ett riktigt bra köp.

Elljusspåren i all ära, men de kom till när ljus var dyrt, pannlamporna dyra och klumpiga.
– Teknikutvecklingen har verkligen gått snabbt de senaste åren samtidigt som priserna har gått ner, konstaterar  Andreas Davidsson på lampspecialisten.se.
– När du ska köpa en pannlampa för löpning är det kanske viktigaste att du tittar på hur smidig lampan är. Eftersom du inte behöver ha jättemycket ljus, finns det en hel del lite mer prisvärda alternativ och du behöver inte satsa på de allra dyraste pannlamporna. Det är väldigt skönt och vilsamt för ögonen om lampan har en bra spridning, samt att ljuset går att går att ställa ner i effektläge.


Saker att kolla på när du väljer


Batteri: Vill du ha lösa batterier eller uppladdingsbart. Många lampor laddas numera direkt via USB kontakt.
Batteritid: Hur länge räcker batteriet? Tänk på att batterierna tappar effekt när temperaturen sjunker. Litiumjon-batterier klarar kyla bättre än andra typer.
Hur ljust blir det? Lumen är det mått som tillverkana brukar ange för att ge upplysning om hur mycket ljus lampan ger.

  • Med 100 lumen får man ljus som för väg och breda terrängstigar.
  • Med 500 lumen får man ljus som räcker för att sig fram på de flesta stigar.
  • Med 1000 lumen och mer (det finns pannlampor som ger mer än 5000 lumen) kan du springa i obanad terräng mitt i natten.

Pannbandet: Hur sitter det på huvudet, hur funkar det med mössa?
Användbarhet: I dagens pannlampor är det oftast inte så enkelt att bara sätta av eller på. Vi får välja mellan olika ljuslägen och ibland finns även specialfunktioner som ställer in ljusflödet efter hur mörkt det är.

– Ledlamporna utvecklas hela tiden. De får fler smarta funktioner och möjligheter att använda till fler användningsområden, tex på en hjälm. De blir mindre och smidiga och idag går det att hitta riktigt bra lampor där batteriet finns direkt i lampan som du har på huvudet, vilket gör den mycket smidigare, berättar Andreas.


Bra pannlampor för löpare – från 800 kr


 

Uppifrån och ner: Silvas Cross Trail 5, Cross Trail 5X och Cross Trail 5 Ultra.

Silva Cross Trail 5-serien

Cross Trail 5-serien består av tre pannlampor, alla utvecklade för att kunna användas för flera aktiviteter som längdskidåkning, löpning och cykling:

Det som skiljer pannlamporna åt är batterierna. Hur frekvent du använder pannlampan och hur långa pass du brukar träna eller tävla, avgör vilken pannlampa som är bäst lämpad för dig.
Cross Trail 5-pannlamporna är lätta, själva lampan väger endast 78 gram, med en ljusstyrka på 500 lumen. Pannlamporna är utrustade med SILVA Intelligent Light, en kombination av olika ljuskällor som optimerar ljusbilden för bättre kontroll och förbättrad balans, samt SILVA Flow Light som möjliggör smidig anpassning av ljusbilden för olika aktiviteter genom att du enkelt vinklar ljuset upp eller ner. Cross Trail 5-serien levereras med en förlängningskabel som gör det möjligt för dig att placera batteriet i en ficka, din ryggsäck eller på cykelstyret. Du kan även byta mellan batterier som har olika brinntider. Genom att bära batteriet nära din kropp kan du förlänga batteriets brinntid när det är riktigt kallt ute.

 

Petzl Nao+

Bland de många pannlamporna från Petzl väljer vi Petzl Nao+ som är uppladdningsbar med självreglerande ljus. Ljusflödet och kraften från de två dioderna anpassar sig automatiskt med en maximal ljusstyrka på 750 lumen.
Petzl Nao+ kan användas som en traditionell pannlampa med konstant ljus eller med den nya ljustekniken reaktivt ljus. Du kan även med hjälp av appen MyPetzl Light anpassa brinntid och ljusbild efter just den aktivitet du ska utföra. Du ansluter lampan enkelt till telefonen via Bluetooth. Det finns även en röd diod baktill på lampan för att du ska synas ännu bättre.

Led Lenser H7R.2

Led Lenser har en mer konventionell och koncentrerad ljusbild som trots att den inte har samma höga lumen-tal som Silvas och Petzls lampor ändå upplevs som ljusstark. Batteritiden är enligt tillverkaren hela 60 timmar. Batteripacket sitter bak på pannbandet som ändå inte väger mer än 165 gram totalt.