Restriktionerna i samhället hävs!

På en pressträff tidigare under torsdagsmorgonen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att fr.o.m. den 9 februari hävs i stort sett alla restriktioner i samhället och covid-19 kommer framöver inte att klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Regeringen bedömer läget i sjukvården som stabilt och andelen vaccinerade har ökat. Beskedet från myndigheterna är tydligt – vi ska nu kunna planera och leva som vanligt igen.

Nyheten är glädjande för hela samhället och idrotts- och evenemangsnäringen är inget undantag i glädjeyran. Marathongruppen, Nordens största arrangör av motionsevenemang, har precis som hela samhället under de senaste åren fått anpassa sin verksamhet efter rådande restriktioner och rekommendationer. Motionsevenemang runt om i Sverige har dragits med sjuknande deltagarantal under pandemin, men dagens besked ger hopp om ett riktigt lyft under 2022. Även om de senaste restriktionerna inte specifikt omfattat motionsevenemang utomhus är de övergripande inskränkningarna en bidragande orsak till att människor dragit sig för att samlas och springa tillsammans. David Fridell, verksamhetschef på Marathongruppen, är lättad, glad och ser fram emot att kunna planera för ett 2022 utan restriktioner i ryggen. 

– Dagens besked är enormt glädjande. Signalen från myndigheterna att vi nu kan börja leva som vanligt igen, delta i evenemang, äta middagar med vänner och förstås, springa lopp, är det vi som arrangörer väntat på. Vi vet från undersökningar vi gjort att suget är stort men att människor, förståeligt, varit rädda för att boka in evenemang när smittan varit så stor och rekommendationerna från myndigheterna att man inte ska träffa många människor i onödan varit så tydliga. Vi längtar så efter att få välkomna alla grymma deltagare tillbaka, och hoppas också att många av de som upptäckt löpningen som träningsform de senaste åren nu lockas av den magiska känslan att springa ett lopp tillsammans med andra!

Vad har löparsverige att se fram emot från er sida framöver? 

– Det här kommer förstås bli ett år av firande och det kommer också märkas på våra evenemang. Extra kul ska det bli att nu under våren få möta deltagare i hela landet under Vårruset-turnén, och också förstås att tillsammans med adidas göra adidas Stockholm Marathon-helgen till en oförglömlig löparfest, avslutar Fridell.

​Som ni hör och förstår har vi ett fantastiskt löparår framför oss. Ett år utan restriktioner där människor äntligen får springa tillsammans igen. Är du inte anmäld till något lopp så ta chansen! Att springa lopp bidrar inte bara till en bättre folkhälsa, det gör även att du får ett mål tydligt och syfte med din träning. Vi på Marathon.se lovar dessutom att det blir bra mycket roligare att ge sig ut på löprundan! Vi ses i löparspåret och på startlinjen! 

Följande restriktioner tas bort fr.o.m. den 9 februari: 

- Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar: Deltagartak, krav på avstånd mellan sällskap och storlek på sällskap, och möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis tas bort.
- Serveringsställen: begränsningar av sällskapets storlek samt krav på avstånd och stängningstid tas bort.
- Mässor: deltagartak, kvadratmeterbegränsningar och krav på vaccinationsbevis tas bort.
- Handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamhet: kvadratmeterbegränsningar tas bort.
- Långväga kollektivtrafik: Krav på sittande resenärer och munskydd vid trängsel eller om man ej kan hålla avstånd tas bort.
- Privata sammankomster i t.ex. hyrda lokaler: deltagartak tas bort.
- Cuper, tävlingar eller större aktiviteter inomhus: Ej längre avrådan från att ordna eller delta i dessa.
- Sociala sammankomster: Rådet att avstå större sociala sammanhang tas bort.

Deltagartaken tas bort genom regeringsbeslut och Folkhälsomyndigheten har beslutat att upphäva sina föreskrifter kopplat till covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen från och med den 9 februari 2022.

Den 1 april kommer de kvarstående myndighetsrekommendationerna att avvecklas eller anpassas efter då rådande smittspridning, belastning på hälso- och sjukvården och vaccinationstäckning. Därefter kommer bland annat rekommendation om vaccinering finnas kvar och särskilda rekommendationer för hälso- och sjukvårds- och omsorgsmiljöer.

Källa: regeringen.se 

Text av: Sebastian Wallin