Buuds utmaning är längre än Vasaloppet

I helgen avgörs Vasaloppet, men Moras löparstjärna Jonas Buud har hittat en tuffare utmaning: 125 kilometer tvärs över det bergiga Gran Canaria. Ett lopp som ingår i ultra-traillöpningens världscup.
– Några verkar dock tro att jag hör till en av de som skulle kunna ta hem segern, men jag är lite osäker, säger Jonas.

Det längsta jag har sprungit tidigare är 12,5 timmar så det blir lite ny mark att bryta, vilket känns utmanande. 




Jonas du ska springa Transgrancanaria, vad är det som lockar med det loppet och som gör att du lämnar Mora precis när det är Vasaloppshelg?


– Ja det känns kanske lite udda att åka bort precis under Vasaloppet. Men jag tycker annars att loppet ligger bra till tidsmässigt. Tidig vår där jag kan stämma av vinterns träning. Sen ska det givetvis bli skönt att komma iväg till värme, det blir lite av en semester också när familjen åker med. 

Men loppet blir ingen semester direkt?


– Nej det blir några timmar. Det är ett kuperat trail lopp och det är lockar. Jag har ju sprungit UTMB men känner att jag inte riktigt lyckats eller inte hittills behärskat den typen av lopp. Så det är motiverande att försöka klara av utvecklas att göra det så bra jag kan.


Kan du berätta om vad som väntar dig?

– Loppet är 125 km och enligt arrangören ska vi ta 8000 höjdmeter. Vi startar på kvällen klockan 11, så det blir en lång natt till att börja med. Det blir att jobba på från station till stadion längs banan. 

– Första stationen kommer efter 9 km men det är 1200 höjdmeter dit så det tar säkert en timme. Det är just runt 1 timme i tid mellan kontrollstationerna där man kan ta energi och vätska. Man får inte ta in detta någon annan stans än på stationerna. 



Du sa att det skulle bli skönt och komma iväg till värme men det var inte så länge sedan jag sprang och vann ett annat ultralopp på Nya Zeeland är det inte tätt mellan ultralopp den?

– Jo det kommer lite tätt men Trangrancanaria är lite mer ett träningslopp där jag vill utvecklas som bergslöpare. Loppet i nya Zeeland visste jag skulle passa mig bra. Det var plattare med stig , något som jag vet att jag behärskar bra. Här är ju segertiden 14 till 15 timmar och det är utmanande att försöka utvecklas att klara den typen av lopp.
Det längsta jag har sprungit tidigare är 12,5 timmar så det blir lite ny mark att bryta,vilket känns utmanande. 



Har du inga tankar på att du ska kunna utmana om segern i det här loppet?


– Nej det tror jag blir svårt, det är många i startfältet som kan vinna. Några verkar dock tro att jag hör till en av de som skulle kunna ta hem segern, men jag är lite osäker. Vi får se, men det ska bli en kul och spännande utmaning.



Både det här loppet och loppet i nya Zeeland ingå i en ultraserie kan du berätta lite om den?

– Ja det är World Ultra Trail Tour som har 10 deltävlingar. Loppen måste vara över 100 km för att vara med, så loppet i nya Zeeland var det kortaste i touren. Flera av loppen som ingår är flerdagars-tävlingar. Man samlar poäng i de olika tävlingarna. Kan man vara i toppen på 3-4 av loppen så har man chans på hela touren.

Har det kommit mer pengar i ultralöpningen, hur ser det ut med prispengar i "touren"?

– Nej, inte så jättemycket pengar utan det är mer ära och berömmelse. 



Om vi för en stund släpper loppet och gå in på din träning. Du hade en fantastisk säsong 2015 med seger i UltraVasan och du blev världsmästare på 100 km men framgångarna föregicks av en längre skadeperiod där du fick vila helt från löpning under flera månader.
Har skadeperioden och framgångarna direkt efter gjort att du ändrat på träningen något jämfört med innan skadan?


– Ja jag springer inte lika många kilometer som jag gjorde innan skadan. Förr så tränade jag nästan alltid mer än 15 mil per vecka, nu är det sällan jag kommer upp på den nivån sett till löpta kilometer. Träningstidsmässigt har jag dock ökat träningstiden och ökningen kommer mest av att jag även adderat styrketräning och sen cykelpass. 



Du berättar när vi var ute på en löprunda här i Mora att du kör styrka med en personlig tränare, Håkon Breistrand. Han hade gjort en plan som han helt fick modifiera gällande övningarna.

– Ja, jag kunde inte alls genomföra det han tänkt. Jag var alldeles för stel, framförallt i fotleden och baksidan på låren. Så Håkon fick ändra om för att jag skulle klara av det. Men det går sakta framåt och det är kul att hitta delar man kan utvecklas på.

Kan du känna av vilken nytta styrkan gör för din löpning?

– Jag tycker att jag springer stadigare och med bättre hållning. Jag var instabil i vissa övningar i början och där känner jag att det verkligen gett effekt att jag nu klarar av övningarna bättre. Jag blir helt enkelt både starkare och stadigare.

Marathon.se tackar för intervjun och önskar Buud lycka på sin 14-15 timmars utmaning.