David siktar på att VM-kvala i Chicago

VM i maraton i London 2017 är målet för David Nilsson när han ställer sig på starlinjen i söndagens Chicago Marathon. Han behöver göra en tid under 2.17 för att klara den svenska VM-kvalgränsen.

Nyligen blev Högbys David Nilsson bästa svensk på Lidingöloppets 30 km, där han med tiden 1.38.45 gick upp som 6:e svensk genom alla tider på den klassiska 30 km sträckan. Efter Lidingö blev det dock inte mycket vila, utan direkt startade David en omställning mot asfaltslöpning. På söndag, två veckor och 1 dag efter Lidingöloppet, står David på startlinjen i Chicago Marathon där målsättningen är klar, att springa under VM kvalgränsen till 2017 år mästerskap i London.

Det är 2.16 som jag ska gå för, att göra under VM kvalgränsen på 2.17.00.
David Nilsson

Marathon.se:s Anders Szalkai fick en pratstund med David med bara några dagar dagar kvar till Chicago Marathon.

Jag träffade nyligen din far, Carl Gustav Nilsson, (Löpare, ledare och coach i Högby IF) och han var nyfiken på vilken fart du planerar springa öppna på. Vilket upplägg planerar du på loppet i Chicago?
– Ja, Chicago är ju lite snabbare första halvan så man ska nog inte vara rädd för att öppna lite snabbare än vad man skulle gjort på en annan bana. Men för mig handlar det mest om att hitta bra "gubbar" att springa med som håller en bra fart.

Vet du vilka gubbar det finns att välja mellan, finns det några uppgjorda farter för elitgruppen?
– Nej, men det är många amerikanska löpare med som gjort jämförbara tider med mig på kortare distanser men som nu debuterar på maran nu. Jag hoppas dom går ut för att göra tider som känns rimliga för mig att hänga på i, men jag vet inte än om dom kommer ha någon farthjälp. Kanske får jag veta mer på det tekniska mötet för elitlöparna dagen innan loppet.

Men när vi är inne på tider och utgångsfart, vad har du för uttalat mål i loppet?
– Ja det är 2.16 som jag ska gå för, att göra under VM kvalgränsen på 2.17.00. 

När du pratar om att första halvan är snabbare i Chicago, vad utgår du då från?
– Ja, men Steve Jones öppnade ju på 61 första halvan och jag tror banan är ungefär den samma nu som för 30 år sedan. Jag tycker alla pratar om att framförallt första 10 km är snabba, och sen att det i gengäld kan vara tuff motvind på sista milen. Det som jag dock tror kan bli ett problem för snabb löpning på söndag är värmen. Det verkar som det ska bli upp mot 20 grader på söndag, och det kan vara tufft.

Hur planerar du då med vätska om det blir varmt?
– Jag kommer försöka dricka mycket, kanske lite mer vatten än vad jag brukar ta. Jag glömde tyvärr min sportdryck i Sverige. Jag körde Vitargo på Lidingöloppet, och har gjort de rätt länge nu och vet att det funkar för mig. Men kanske kan jag hitta nån butik här som har samma dryck, annars får jag försöka hitta nån annan med samma kolhydratbas som jag tror på. Gel har jag i alla fall, och det kan ju funka att köra med bara vatten och gel också.

När vi pratade efter ditt Lidingölopp sa du att du skulle växla över till asfaltsträning inför Chicago. Hur har det gått och vad har du kört på den korta tid som det är mellan loppen?
– Jag åkte över till USA efter Lidingö och inledningsvis kände jag mig ganska sliten och kunde inte gå på direkt. Men jag har fått in tre bra asfaltspass. Det första var på klassiska Boston Marathon-banan där jag körde i runt 1.40. Jag skippade första 5 km och sen slutet med Heart break hills, men det var bra och relativt flack asfaltslöpning. Runt 3.45 min/km i fart höll jag där. Sedan två dagar efter det körde jag en halvmara. Först hade jag som plan att gå ut lugnt, och köra marafart, men fältet var så bra att jag ändrade och körde hårt med täten i början. Men när vi höll 3.00 minuters fart, kände jag att det skulle slita för mycket. Så efter 10 kilometer kan man säga att jag klev av. Så jag körde en kilometer i 4.00-fart och tänkte sedan köra i runt 3.45 igen till mål. Då fick jag dock sällskap så det blev ändå runt 3.25 fart till mål. Så det blev ett bra pass ändå för benen.
– Sedan två dagar efter halvmaran fick jag till 80 minuter till i 3.45 tempo på asfalt. -Totalt sätt måste jag säga att det känts bra, även om jag "väggade" lite på halvmaran.

Riktigt tuff tillvänjning om du frågar mig. Har det blivit några mer fartpass utöver inledningen på halvmaran efter Lidingö?
– Ja, dagen efter 80 minuter passet körde jag 400 meters intervaller på bana i 3.10 fart. Så det var igår (läs onsdag innan söndagens lopp) och idag blir det nog runt en timme distans innan det blir riktigt lugnt fredag och lördag innan loppet med bara korta lugna pass.

Det låter som du trots kort tid mellan loppen fått in riktigt bra mara träning. Det finns ingen tanke att spänna bågen mer än till 2.16?
– Jo, jag tror jag har kapacitet för lite bättre om det stämmer. Det bästa är nog om jag inte tänker så mycket på VM kval, utan kör just utifrån min kapacitet och vågar lita på den. Förhoppningsvis blir det en klunga med en fart som känns bra, så jag är inte låst vid någon öppningsfart utan det kan bli snabbare än en 2.16 öppning. Så antingen håller man eller så väggar man, eller bara tappar nån minut andra halvan. Det ska bli spännande.

Marathon.se och Anders Szalkai önskad lycka till och ser fram mot Chicago Marathon och Davids lopp där.