15 svenskar springer 6 dygn nonstop

Hela det glada svenskgänget på plats i Balatonfüred. Från vänster: Ted Rydholm, Ann Rydholm, Tommy Swärd, Lena Jenssen, George Hällstorp, Caj Rydholm, Yudith Hernandez, Mikael Jonsson, Jan-Erik Ramström, Kristina Paltén, Jonas Rydholm, Kristian Kristiansen, Peter Larsson, Robert Brink och Ann Ritella.

Klockan 12.00 på torsdagen gick startskottet, målgång är kl 12.00 onsdagen 9 maj. Den som kommer längst under de sex dygnen vinner. Marathon.se:s bloggare Kristina Palten blev i 2017 års upplaga av EMU 6-dagars i Ungern trea med 667,1 kilometer. Kanske tack vare de svenska framgångarna i 2017 års lopp där Johan Stene vann herrklassen och Sverige tog lagsilver har Sverige rekordstor representation i det klassiska 6-dagarsloppet.

Totalt är det 15 svenskar som kommer till start på den kilometerlånga slingan på en campingplats vi Balaton-sjön i Ungern. Totalt är det närmare hundra ultralöpare från hela världen. Löparna bor i campingstugor som ligger intill banan. En löpare får både gå och lägga sig och sova, gå på toaletten och sitta och vila. Att komma så långt som möjligt under sex dygn handlar inte om att springa varenda minut utan om att balansera precis på eggen mellan kollaps och att klara att fortsätta.
Men hur kommer det sig att man springer just i sex dygn? Sporten var som störst under senare hälften av 1800-talet, då ville man veta hur långt en människa faktiskt kunde springa. På den tiden begränsades svaret av att man helgade vilodagen, svaret var alltså sex dygn. 

Kristina Palténs förberedelser har vi kunnat läsa om i hennes blogg på Marathon.se. Uppladdningen har inte varit optimal med plötsligt ryggont som dök upp för bara någon månad sedan. Kristina nämns ändå som en av favoriterna i damklassen men förutom fjolårets etta och tvåa, Silke Gielen (782.23 km) och Tina Andersen (740.52 km) finns det fem kvinnor till som tidigare har sprungit längre än 70 mil på sex dagar. 
Johan Stene som vann herrklassen 2017 efter 870 kilometers löpning kommer inte till start för att istället satsa på VM i 24-timmarslöpning 26 maj i Rumänien. Kanske kan i år Mikael Jonsson som har bra personbästa i andra ultramaror ge sig in i toppstriden där det lär krävas mer än 800 km för att nå prispallen. 

Här kan du följa 6-dagars: