3300 sprang EM-banan i Göteborg

I lördags arrangerades EM-loppet i Göteborg för tredje gången och det blev rekorddeltagande. Kvartsmaran går ett varv på 2006 års EM-maratonbana och när det fjärde loppet genomförs två dagar före EM-invigningen nästa år så kommer det att vara ett par hundra personer som fullföljt ett helt maratonlopp uppdelat på tre år.

Det arrangeras inte så många långlopp i Göteborg men när det sker så är det många deltagare. GöteborgsVarvet och Finalloppet är två exempel. Ett tredje är EM-loppet som hade premiär 2003 och som den 5 augusti nästa år arrangeras för fjärde gången. I nuläget är det ungefär 800 personer som sprungit de 10.549 meterna alla tre gångerna och alltså har chansen att fullborda hela maratonsträckan om ett år.
De två första åren var det omkring 30 grader varmt och många drabbades av vätskebrist. Årets upplaga bjöd dock på idealiskt löparväder – lätta moln och 16–17 grader. Vädret var en bidragande orsak till att drygt 3300 anmält sig till årets lopp. Av dessa var en tredjedel kvinnor att jämföra med GöteborgsVarvet där den kvinnliga andelen löpare är 23 procent. En anledning till det är sträckan som bara är hälften så lång. Totalt fullföljde 2801 löpare EM-loppet.

Banrekord av Mbusya
Snabbast av alla var årets GöteborgsVarvet-vinnare, kenyanen Augustus Mbusya, som med banrekordet 30.52 var 45 sekunder före den i Göteborg boende Patrik Gustafson. I damklassen var det ombytta roller vilket innebar svensk seger genom Mullsjös Jenny Johannesson på 37.14. Med det var hon 13 sekunder före kenyanskan Isabellah Moraa Amoro.
Patrik Gustafson var nöjd med både banan och sitt lopp:
– Det är lite GöteborgsVarvet-känsla över banan. Det är helt okej – den går centralt och är småknixig. Ska jag säga något negativt så skulle det väl vara att det är lite många 90-graderssvängar. Men då blir det ju lite omväxling i löpningen vilket kan vara bra, säger Patrik som har EM-maran 2006 i tankarna.
– I höst satsar jag på HC Andersen Marathon i Odense som går dagen efter Lidingöloppet den 25 september.
En som inte är lika förtjust i den blivande EM-banan är årets SM-trea på sträckan, Runar Höiom:
– Banan är knixig vilket gör att det är svårt att hålla rytmen. Det är också dålig asfalt långa bitar vilket gör att man riskerar att vricka fötterna, menar han.
– Fördelarna är att banan går i centrala Göteborg – det kommer att bli ett härligt publiktryck! – och man springer genom många stadsdelar. Banan är väldigt publikvänlig och det handlar ju om fyra varv.
Runar tillhör den skara löpare som satsar på att kvalificera sig för EM-maran. Höstens mål är Chicago Marathon den 9 oktober.

Få backar på EM-banan
Start och mål sker på blivande EM-arenan Ullevi och banan går sedan längs Skånegatan till Götaplatsen. Via Linnéplatsen, Järntorget och Gustavf Adolfs Torg springer löparna sedan tillbaka till Ullevi. Banan är flack med bara två egentliga stigningar, 100–150 m upp mot Avenyn och ett 700–800 m svagt motlut vid Linnéplatsen.
Sträckningen är inte 100 procent identisk med 2006 års maratonbana. Skillnaden är att EM-löparna kommer att springa någon kilometer ovanpå Götatunneln som just nu byggs och därför inte går att springa över.
EM-maran kommer att inledas med tre varv inne på Ullevi innan löparna springer ut på milbanan som löps fyra varv. Loppet avslutas med 1,5 varv inne på Ullevi.
I den kvinnliga VM-maran 1995 sprang löparna också några varv inne på Ullevi men av misstag blev det ett varv för lite innan de lämnade arenan och arrangörskommittén lyckades inte rätta till felet trots att det uppenbarades kort efter starten.
Det fjärde EM-loppet arrangeras en vecka före damernas EM-mara lördagen den 12 augusti. Dagen efter – på EM:s sista dag – är det sedan dags för herrarnas lopp.

Resultat EM-loppet, 10.549 m, 13/8 2005

Män
1) Augustus Mbusya, Kenya, 30.52
2) Patrik Gustafson, Brittatorps TK, 31.37
3) Martin Söderberg, IK Hakarpspojkarna, 32.56
4) Martin Matindi Murithi, Kenya, 33.58
5) Jens Jonasson, IK Akele, 33.59
6) Runar Höiom, Alingsås IF, 34.20
7) Anders Soovik, Mölndals AIK, 34.34
8) Göran Sander, Solvikingarna, 34.42
9) Andreas Gabrielsson, IK Ymer, 34.43
10) Pär Hansson, FK Friskus Varberg, 34.52

Kvinnor
1) Jenny Johannnesson, Mullsjö SOK, 37.14
2) Isabellah Moraa Amoro, Kenya, 37.27
3) Therese Hagersjö, Göteborg, 39.45
4) Anneli Södergårds, Hultsfreds LK, 41.51
5) Katrin Alkenvid, Landvetter, 42.02