Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Alla siffror om svensk maraton

De svenska maratonlöparna blir långsamt fler, men allt färre springer fort. Tjejerna skyr andra svenska maror än Stockholm. Växjö är Sveriges näststörsta maratonlopp.
Det är de tyngsta slutsatserna när vi summerar det svenska maratonåret.

Om vi lyfter bort giganten Stockholm Marathon, så upptäcker vi snart att dryga 42 kilometers löpning fortfarande är en extrem syssla för de allra flesta. För även om fler än någonsin (12 139) fullföljde i Stockholm, så beror uppgången mestadels på det allt större flödet av utländska deltagare. Övriga maror på svensk mark samlade nästan 1 500 fullföljande, drygt tre procent fler än ifjol.
Av de 24 maratonlopp som arrangeras i Sverige under året återstår ännu lilla Luciamaran i Bovallsstrand. Dessutom fanns maratonsträckan som alternativ i ultraloppen i Trollhättan och Adak och som skön avslutning på Vindelälvsstafetten och Kalmar Triathlon. Vi räknar dock inte in sistnämnda i vår statistik.

Medan tjejernas andel ökar i Stockholm Marathon, i år fullföljde nästan 900 svenskor, så är siffran konstant låg ute i landet. Endast tre maror (+ Kalmar Triathlon) förmår att locka över tio tjejer! Totalt var det drygt 150 tjejer som sprang de andra loppen.

Det är också färre, män som kvinnor, som underkastar sig den träning som krävs för att springa ett maratonlopp i högre farter. Tretimmarsgränsen underskreds av 173 svenska män på Stockholm Marathon i år. För tjugo år sedan var de 1 051! De övriga svenska marorna i år hade drygt hundra motsvarande prestationer. I några fall rör det sig om samma löpare som springer flera tävlingar. Det är ännu färre kvinnor som klarar maran på mindre än tre och en halv timme. 48 tjejer grejade det i Stockholm, nio i övriga svenska lopp varav tre redan hade gjort det i Stockholm.

Flitigast utav de kvicka tjejerna var Ulrika Linge, som vann både årets första mara, Kålle, och det stora höstloppet i Växjö. Däremellan klarade hon även 3.30-gränsen i Stockholm. Än värre var Reima Hartikainen, skövdelöparen vann fem svenska maror, två på vårkanten med två veckors mellanrum. En bedrift som han upprepade i september, sen skulle det dröja hela fyra veckor innan den sista triumfen togs i Växjö.

Vilka lopp slåss då om titeln "Sveriges näststörsta mara"? Om man undantar de 231 som avslutade Kalmar Triathlon med att springa maratonsträckan var Växjö överlägset, med 212 fullföljande. Det är nästan dubbelt så många som i Bromölla, som utvecklats kraftigt på tre år: 37-62-108 fullföljande. Men årets upplaga fick en kraftig skjuts av att Veteran-SM avgjordes just i Bromölla. Det arrangemanget brukar alltid lyfta deltagarantalet. Umeå, som hade VSM ifjol, nästan halverades från 105 till 64. Men så gick loppet också samma dag som populära Växjö. Under prispallen hittar vi:
Göteborg (90), Vällingby (88), Vintermaran i Borlänge (87) och Östergarn (86). Gotland är populärt bland kvinnorna, med 17 fullföljande kan Östergarn titulera sig "Sveriges fjärde största kvinnliga mara".

STATISTIK SVENSKA MARATONLOPP 2003
- JÄMFÖRELSE MED 2001 & 2002