Läs frågechatten med Szalkai inför maran

Många tog chansen att chatta Marathon.se:s träningsexpert Anders Szalkai på ASICS Stockholm Marathons facebook-sida.

På tisdagen fanns chans att chatta med Anders Szalkai inför ASICS Stockholm Marathon. Det blev en intensiv timme. Vi har samlat ihop frågor och svar om lördagens lopp.


Eva Dahl:
Min första mara och jag ser verkligen fram emot den har tränat mkt. Nu har jag haft ont och har men är bättre i vaden hälsenan, klarar jag av att springa ändå?
Anders Szalkai:Spännande nu och bra att du har känslan av att se fram mot loppet. Den känslan är trycker jag en viktig del i den mentala laddningen. Givetvis ett mindre bra del om du har ont, och här har jag svårt avgöra hur det är och hur du ska göra. Jag tycker om du har en bra träningsgrund att du ska gå in i laddningen och givetvis köra, men sen vara lyhörd på hur det känns. Det är inget dåligt med att kliva av om det inte funkar, utan då kommer det nya lopp. Men om du anpassar fart och kanske tar regelbundna gångpauser där vaden får "vila" lite så kan det gå mycket bra ändå.
Stort lycka till och håller tummarna att det är bra på lördag

Petter Inger:
Åkt på en dunderförkylning... Några råd om när jag måste känna mig frisk för att kunna köra på lördag?
Anders Szalkai: Jag är absolut ingen läkare och vill inte råda för det kan bli fel. Men om jag ger rådet till mig själv blir det att ställa in start om jag har riktigt halsont eller feber. Har jag haft en förkylning med halsont, men det har övergått mer till snuva fram till loppet, då startar jag men har med mig att inte "jobba mot kroppen", utan anpassa efter känslan och vara lyhörd på signalerna. Men detta gäller alltså råden till mig själv. Grundregel är dock att inte riskera något. En mara är tuff nog som den är, och med sjukdom därtill kan det ju riskera och det är det absolut inte värt. Då kommer det fler lopp istället. Så utgå från hur du känner dig på fredag/lördag!

Michael Johansson:
Förra året sprang jag på 4.09. Jag har tränat bra i vinter men skadade vaden 22 april. Har sedan dess inte kunnat springa långt. Jag hoppas att vaden håller för lång påkänning men hur mycket tror du jag har tappat i kondition på den sista månaden nu? (Har sprungit kort, 1 mil och kört spinning sista månaden)
Anders Szalkai: Troligtvis har du inte alls tappat så mycket i kondition, däremot kan man inte bortse från att du tappat lite i muskulär tålighet. Spinningen håller ju igång kondition och de kortare löpningarna har hållit igång löpmusklerna ok, men du får rälkna med att det kommer göra lite allmänt ont på maran. Kör medvetet lugnt utför alla backar med mjukt steg, och sen får du kanske tyvärr bortse från personbästa, vilket dock inte är uteslutet ändå. Ta korta men regelbunda (ex vid vätskan) gångpauser så får du hämta hem lite muskulärt och kommer på så vis klara loppet lättare. Var dock ödmjuk inför vadens känsla, riskera inte dra sönder den igen om det inte funkar nu på lördag.

Mikael Helm:
Jag sprang göteborgsvarvet i lördags på 1.28 och skall göra Stockholm maraton nu på lördag är det vila som gäller eller skall jag köra ett pass innan?
Anders Szalkai: Grattis till bra Varvet!!
• Definitivt ett eller två pass om du är på 1.28-nivå.
• Lugn jogg kompletterat med kanske 3-4x20 sekunders lugna fartlopp idag eller imorgon onsdag. Sen lätt jogg på 15-20 min på torsdag eller fredag.
• Jag tror på rörelse för bästa återhämtning, men inget tufft!

Mats Hagberg:
Jag har en pulsklocka och har fått fram mitt tröskelvärde via laktattest. Jag undrar om du har någon erfarenhet av hur länge man kan ligga på tröskelpuls i ett maratonlopp? Finns det någon bra strategi hur man ska lägga upp loppet map pulsnivån? T.ex om man ska försöka ligga klart under tröskelnivån under första halvan för att sedan ligga på tröskelnivån.
Hur länge ligger elitlöparna på tröskelnivå (och högre) i ett lopp?
Anders Szalkai: Jag tror inte du ska ligga klart under tröskel första biten, utan snarare att hitta tröskelnivån eller något långsammare. Det beror lite på träningsgrad gällande långpass och lite på din profil, men det är tufft att klara en hel mara i tröskelfart. Oftast lönar det sig att ligga snäppet lugnare och där hela vägen istället för klart under i början och sedan tröttna så man inte alls klarar ligga på den nivån. Jag har svårt svara mer detaljerat på detta då det är endel som inverkar. Men kör delvis på känsla delvis utifrån puls. Känslan på första halvan tror jag ändå måste vara att det finns lite till fartmässigt, även att nästan gå max redan där. Tröttheten kommer och det är lättare möta den om man inte får jobba med den "för tidigt" i loppet.

Jonathan McCaffrey:
Två frågor:
1. Vad tycker du om att ladda upp med rödbetsjuice, eller kan du rekommendera någonting bättre?
2. Tycker du att Yasoo 800's är en bra indikator för förväntad maratontid?
Anders Szalkai: Jag ser ingen nackdel med att köra rödbetsjuice så länge man testat det innan. För en del kan det ju ge liten inverkan på magen. Men vet man att det funkar, så kan man köra speciellt om man själv tror på effekten. Allt som man tror på kommer hjälpa.
Jag tycker Yasoos kan vara en mycket bra indikator, speciellt om man ligger i spannet mellan 3-4 timmar. Viktigt dock att man även har ok med långpass om det ska gälla. Men överlag en bra indikator!

Maria Thörn:
Vad är ditt bästa tips när benen känns tunga och sega?
Anders Szalkai: UNDER LOPPET: Testa att växla steget. Lägg in en kort bit med ett annat steg, så väcker du muskler som finns men som inte hjälper dig när du fastnat i maratonsteget. Så även om det tar emot, tvinga dig att lägga in en bit med högt och fint steg för att sedan återgå till din vanliga löpning. Vidare ta hjälp av publik, ge något till dom i form av en vikning eller annat så får du energi tillbaks och precis som steg ändringen händer det något som skingrar den tunga och trötta känslan.
INNAN LOPPET: Testa lätt in några lätta men ändå spänstiga backar nu idag tisdag eller imorgon onsdag. En kort lugn distansuppvärmning där du stannar till vid en backe där du lägger in 5x15-sekunders löpning uppför backen med lugn gång ner. Det ska få det släppa. I övrigt lite högläge med benen i veckan så minskar du vätskan i benen som kan ge en viss tung känsla. Ta dig tiden till detta. Lägg upp benen på jobbet :) :) Säg att jag sagt detta...

Louise Sjödahl:
Jag har chansen (möjligheten) att starta i antingen startgrupp F (12.10) eller startgrupp E (12.00). Är det någon skillnad egentligen vilken av startgrupperna? Är det bättre att välja stargrupp F eftersom man då hamnar i första gruppen för 12.10?
Anders Szalkai: Svår fråga...då jag inte har den egna erfarenheten kring detta..... Givetvis fördel att starta "fritt" kl 12.10 utan att behöva anpassa så mycket kring att springa om, men sen kommer givetvis en fas då du når ifatt de som startade i 12.00. Men om seedningen funkat ok jag tror faktiskt att det spridit ut sig såpass i 12.00 starten och att deras fart är ok att det inte ska behöva bli så mycket kryssande.
Ska du springa med farthållare ska du ha med dig att det inte finns någon 3.45 farthållare i 12.10 starten. Så vill du haka på någon grupp med mål 3.45 eller snabbre är nog 12.00 trots allt bättre då fler löpare där springer på snabbare tider...vet inte om du blev klokare av detta svar....men jag önskar lycka till hur som!!

Emmy Koskinen:
Det ska ju vara kallt och regna på lördag, vad tipsar du om att man bör ha ha på sig under maran?
Anders Szalkai: Jag hoppas på bra löpväder med 14 grader och uppehåll. Om det skulle bli regn och kyligare är det viktigt att vara varm fram till start. Ha "slängkläder" och kanske en sopsäck som man kan ha i början av loppet. Sen tycker jag personligen att en mässa och ett par vantar kan hjälpa att hålla bra värme och om man inte tar sina finaste grejer kan man slänga av dom om det skulle bli för varmt. Överkropp i övrigt kan man om det regna mycket köra regnjacka, speciellt om det skulle bli som 2012 då det var extremt kallt/regnigt och med blåst.
Underställ som inte blir vått/tungt kan också vara ett sätt att hålla värmen.

Josefin Jensén:
Tack för all inspiration och träningstips du delar med dig! Jag skall springa mitt första marathon nu på lördag, föredrar du att ha eget vätskebälte eller inte? Hur mycket förlorar man i tid i och med att jag startar väldigt långt bak?
Anders Szalkai: Tack för att du tar dig tid att kolla på träningstipsen. Håller tummarna att dom tar dig runt på bästa sätt. Personligen föredrar jag att inte ha ett vätskebälte eftersom jag tycker det blir mer "träningskänsla" med bältet och nu vill jag ju att det ska kännas "tävling" och just den atomsvären. Däremot brukar jag ibland ha en liten flaska i handen vid start och en bit in i loppet som jag dricker ur och sen slänger. Då kan jag skippa första kontrollen då det oftast är där det är mest folk/trångt. Sen sprider ju fältet ut sig och som jag förstått ä'r det enkelt att komma fram till kontrollerna med vätska oavsett vart man startar.
Ska du ha egen dricka (som du vet funkar för dig) då måste du ha eget vätskebälte. och ha med det att det givetvis inte sätter ner din prestation, utan kan vara en säkerhet. Ovan är hur jag tänker/känner.
I övrigt tas ju tiden från när du kommer över startlinjen och relativt fort efter det kommer du kunna springa på bra. Ingen stress, så du bör inte tappa mer än någon minut i början även om du står långt bak. Gatorna är relativt breda i inledningen på Sthlm Marathon. Så hitta din rytm och ha mred dig att en lugn start kan vara bra; då plockar du igen tiden på slutet.

Maja Johansson:
Jag är anmäld till mitt första marathon nu på lördag. Jag har tränat i flera månader och känner mig jättetaggad. Jag sprang Göteborgsvarvet i lördags, varpå jag fick en skavsårsblåsa på höger fot. Det började dagen efter att bli svullet och rött irriterat, och igår var jag på vårdcentralen där man kunde konstatera att det blivit en infektion. Nu är min fot därmed svullen och gör ont, men jag fick antibiotika och känner mig redan mindre svullen idag. Om svullnaden hunnit gå ned mer till på lördag, tror du att jag kan springa? Jag har i sånt fall sänkt mitt mål till att endast ta mig runt, inget speciellt tidsmål. Har du några erfarenheter kring detta?
Anders Szalkai: Trist med skavsåret, men det är som det är nu och positivt att det redan är bättre. Jag har haft någon blåsa genom åren som kommit olyckligt, men jag har lyckats lösa det genom att anpassa skon till foten. Jag tror absolut du kan springa, men det är viktigt att du löser någon avlastning för området kring blåsan så du inte drar upp det ännu mer på maran. Beroende vart det sitter kanske du kan modifiera någon gammal sko? Dvs skära bort del på skon där skavet uppstått. Annars skavsårsplåster som du applicerar i god tid som sitter bra, eller mycket mjukgörande salva.
Så visst kan du springa om infektionen lagt sig och du kan lösa avlastning och ser till att det inte får chans att bli sämre igen.

Anders Szalkai: Tack för frågorna. Avslutar frågechatten nu med att önska alla som springer STORT LYCKA TILL. Se fram mot loppet, och ha med er att det är ett tufft jobb som ska göras, men ett roligt och inspirerande jobb. Övervinn trötthet och ta små delmål fram mot att ni når Stadion, så ses vi där på lördag.

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2015