Stjärnorna har respekt för maran

Abraham Adhanon, Eskiltuna FIF och Isabellah Andersson, Hässelby SK vann båda SM i halv maraton för knappt en månad sedan och är favoriter att vinna SM-guldet.

I maraton kan allt hända. Det låter som en klyscha men fortfarande efter sex segrar, EM-brons och internationella framgångar så kan inte Isabellah Andersson vara säker att formen håller för seger i lördagens ASICS Stockholm Marathon.
– Maraton är jättelångt och de andra löparna är bra, säger Abraham Adhanon, Eskilstuna-löparen som liksom Isabellah är färsk svensk mästare i halvmaraton men som heller inte vet om han verkligen ska hålla hela vägen.

Isabellah och Abraham är storfavoriter till SM-gulden i lördagens ASICS Stockholm Marathon.
För Isabellah finns också möjligheten att vinna loppet. Den sexfaldiga vinnaren av ASICS Stockholm Marathon har under våren sprungit tre snabba halvmaratonlopp och imponerade ännu mer med att vinna SM-Milen på en tid långt under 33 minuter.
– Det har gått bra. Jag hoppas att det ska fungera lika bra på maraton, men det vet man aldrig. Det är inte bara att lägga ihop två halvmaror.

Isabellah Andersson är tillbaks i toppform efter att under 2014 ha plågats av en del skadeproblem.
– Jag älskar att springa Stockholm. Och jag är taggad! Jag har fått träna mot bra sparring i Trollhättan, där jag har bott de senaste veckorna.
Där har Isabellah fått träna på något ovanligt, att springa fort på kvällen.
– Vanligtvis springer jag klockan sex och klockan tio, på förmiddagen. Men nu har jag tränat med Henry Gross, och jag har fått vänta tills han kommer hem från jobbet.
– Men jag har också tränat tidigare än vanligt, klockan halvsex, eftersom Henry sticker så tiigt till jobbet!

Abraham ut på okänd mark
Abraham Adhanom är favorit till att vinna SM-guldet på manliga sidan. Abraham kom till Sverige från Eritrea för två och ett halvt år sen.
– Där sprang jag med militären, berättar Abraham, som nådde stora farmgångar. Vid tre tillfällen var han bland de 20 främsta i världen på mästerskpen i terräng och på halvmaraton.
– Jag tränade inte så mycket i början här i Sverige, erkänner Abraham, som bara behövde ett år på att komma i form igen.
Det senaste halvåret har vunnit fyra guld på lika många SM-starter, och det har sett ut som han har haft mycket mer att ge.
– Jag tränar fortfarande bara en gång om dagen. Resten av tiden pluggar jag.
Maratondistansen är lite av okänd mark för den suveräne Eskilstuna-löparen. Enda försöket var i Madrid för fem år sedan, där han hängde med i täten, men bröt under den fjärde milen.
– Den här gången ska jag ta mig i mål! ler Abraham vid minnet av det loppet. Siktet är inställt på en tid kring 2.17-2.18.

Chans till flera segrar
Isabellah Andersson är ankare i det svenska damlaget som i den nordiska landskampen.
Tävlingen avgörs såväl i lag som individuellt. Nordens förste löpare i mål på Stockholms Stadion kommer att vinna 50 000 kronor.
Det delas ut priser ner till sjätte plats till de nordiska männen och kvinnorna i landskampen. Vinnande nation i lagtävlingen räknas ut genom att lägga ihop tiderna för de tre främsta i lag som kan omfatta maximalt fem startande. Det är i stort sett samma regler som i den lagtävling som avgörs i samband med EM i friidrott.

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2015