Ekvall till VM med ny norsk hjälp

Mikael Ekvall har själv det svenska rekordet på halvmaran med 1.02.28 satt vid VM i Köpenhamn 2014.

Sveriges bäste halvmaratonlöpare mot världseliten. På lördagen springer Mikael Ekvall VM i halvmarathon i Valencia. Efter den långa vinterträningen med delvis nytt upplägg och oändligt många nålstick sitter det egna svenska rekordet på 1.02.29 löst.
​– Det ska bli kul, jag ser fram emot loppet, men det är så mycket som måste stämma för att det ska bli ett bra lopp, säger den 28-åriga Strömstadslöparen.

Mikael Ekvall fick sitt stora genombrott 2014. Vid VM i Köpenhamn sänkte han Mustafa Mohameds svenska rekord i ett lopp där första milen gick på 29.47, nästa på 29.29 och sista 1098 meterna på 3.13.
Sedan dess har Ekvall sprungit maran på 2.12.07 (2015) och 2016 var han 14:e i EM i halvmaraton i Amsterdam. I maratonloppet i London-VM 2017 var Ekvall 32:a.
Det är de stora mästerskapsloppen som alltid finns i fokus.
– I år är det VM i halvmaraton och EM i marathon, som är de stora målen, säger Mikael.

Inför den här säsongen har Mikael delvis ändrat sin träning. Under några år har han haft hjälp av australiensaren Nic Bideau och Mats Erixon.
– Jag har kvar Mats som rådgivare, men vi har nu avslutat med Nic men har istället fått hjälp från Norge.
Rent träningsmässigt har det blivit fler mil, 20-23 mil i veckan, men kanske viktigast är noggrannheten i intervallpassen.
– När vi kör intervaller så kör vi hela tiden med laktatmaskin och styr hela tiden så att jag inte kommer över 3.5 mmol.
– Har kört mycket typ på 12x1000 – och då ligger jag på 3.00, eller 25x400 med 30 sekunders vila.
– Egentligen är det ganska likt hur jag tränat förut, men det som är nytt är att vi verkligen mäter laktat varje intervallpass.

Norska löpare och löptränare har länge arbetat med laktatmätning. Rent praktiskt går det till så att man tar någon droppe blod med ett stick i ett finger. På bara någon minut analyserar laktatmaskinen nivån laktat i blodet. Det huvudsakliga målet med tröskelträning är att flytta den fart då mjölksyra bildas. Genom att vara nära men inte gå över gränsen så kan man långsamt förbättra sig. 
– Jag brukar väl ligga på 3.00 min/km fart när jag springer 12x1000 meter.

Farten och formen för att springa en snabb halvmaraton finns alltså. Banan i Valencia är flack och det har pratats om världsrekordfart.
– Jag satsar på att slå personbästa men det är så mycket som ska stämma om det ska lyckas.

Titelförsvararen kenyanen Geoffrey Kamworor är en av favoriterna, men det är ett helt gäng i startlistan som sprungit halvmaran under timmen. En av dem är norrmannen Sondre Nordstad Moen som sprang på 59.48 på banan i Valencia i höstas.