Go all in to Tallinn!

Nora Lundin och Klara Ygeby i hård kamp i vintras. Nu slipar de formen mot kommande junior-EM.

Sollentuna GP gör allt för att löparna ska få bästa möjligheterna att lyckas. Alla längre lopp har flyttats till efterprogrammet på söndag. I mojnande vindar jagar många juniorer resultat som ska ta dem till sommarens juniormästerskap i Tallinn.

Sollentunavallen har varit värd för mängder av lyckade längre lopp genom åren, allt från etiopiska uttagningar VM-uttagningar (2013), som slutade med årets tre bästa tider i världen på 10 000 meter, till en lång rad av snabba svenska medeldistanslopp.

I år satsas det extra på att våra juniorer ska kvala in till Junior-EM. Det skulle ha hållits två mästerskap i våra grannländer juli, först U20 i Tallinn, sen U23 veckan därpå i Bergen. När norrmännen häromveckan gav upp på grund av pandemins alla restriktioner trädde esterna snabbt in och räddade även mästerskapet för de äldsta juniorerna.

Håll ögonen på detta när söndagssolen börjar sjunka över Sollentuna:

20.05, Män 800 meter
Mölndals Victor Wahlgren var i början på juni bara sju hundradelar från kvalgränsen till EM U20. Den är satt till 1:51.00. Alexander Nyström var nära redan för två somrar sen, då han som 16-åring sprang på 1:51.59. Bollnäslöparen gör sitt första lopp för i år. De utmanas av Erik Guander, Sävedalen, som var den snabbaste junioren ifjol och även vann JSM-titeln.

20.20, Kvinnor 1500 meter
Utöver sju snabba seniorer som springer i A-heatet under huvudtävlingen finns det juniorer med siktet inställt på Tallinn. Nora Lundin hade inte fyllt 16 när hon debuterade i det svenska landslaget i juniorklassen på Terräng-NM. I vintras började hon etablera sig på tider strax över 4:20. Då sprang även Klara Ygeby klart fortare än kvalgränsen som är satt till 4:26.40 i U20. Uppsalalöparen gör sitt första lopp på distansen denna sommar. 16-åriga Saga Provci var knappt en och en halv sekund ifrån i vintras. Hon klarade kvaltiden på 3000 hinder i början på veckan. I samma lopp kvalade Emilia Lillemo till EM U23. Hon och Elsa Wallenius jagar de första loppen under 4:30, men måste underskrida 4:25 för att kvala på 1500.

20.30, Män 1500 meter
3:45 gäller för EM U23 och det har orienteraren Samuel Pihlström fixat fyra gånger det senaste året. Som bäst 3:42.70 i början på juni, bara några veckor efter att ha sprungit EM-sprinten i orientering, då mot seniorer. MAI:s Abubakar Abdullahi gjorde 3:43 för två år sen, när han skrällde som tvåa på Senior-SM. Han tränas av den tidigare svenske rekordhållaren på 800 meter, Rizak Dirshe, som även ansvarar för Omar Ismail. Den Kalmarbaserade löparen har varit ett av de största löftena i svensk löpning och sprang JEM i terräng redan som 17-åring. Med ett färskt personligt rekord på 5000 meter (14:08) måste han nu förbättra sig mer över fyra sekunder på 1500. Jonatan Gustafsson var precis före Ismail i 5000-loppet och kan tillskrivas en liten chans att nå 3:45 liksom August Mollén, som sänkte sig med elva sekunder till 3:48 i Göteborg, den förra Folksam GP-tävlingen.

20.50, Män 3000 Hinder
Sommarens succégren. Simon Sundström och Emil Blomberg har klarat OS-kvalgränsen på 8:22 – den senare t.o.m. två gånger. Nu får de vänta på vad SOK anser om en resa till Tokyo. Under tiden startar den tidigare Sverigettean, Napoleon Solomon som har deltagit på både EM och VM. Nappe som tävlar för arrangören Turebergs FK har ett pers en och en halv sekund från gränsen. Bakom honom har vi tre starka kandidater till EM U23 i Axel Djurberg och Olof Silvander, som klarat kvalgränsen på 9:05 samt Omar Nuur som var tvåa på EM U20 i Borås för två somrar sen och nu gör årets första hinderlopp. 19-åring Nils Bredin debuterar över huvud taget på distansen efter silver på 2000 hinder på fjolårets Junior-SM. Med ett färskt personligt rekord på 3000 slätt på 8:25 har han 50 sekunder på sig att klara samma distans med hinder för att matcha uttagningstiden till U20 EM, som alltså är 9:15.

Är du sugen på att uppleva Sollentuna GP live? Det finns ett fåtal biljetter kvar, så skynda in och säkra dina biljetter.

Skribent: Lorenzo Nesi