Svensk segerchans i Göteborgsvarvet för första gången på många år

55.000 löpare är anmälda till Göteborgsvarvet på lördag som innehåller en rad afrikanska toppnamn i båda klasserna och på damsidan är banrekordförsök aviserat. Men mest intressant är att det för första gången på många år finns en svensk med segerchans i herrklassen.

På herrsidan finns nio afrikaner bland vilka fjolårsvinnaren Shadrack Korir och banrekordhållaren (59.35 från 2016) Richard Mengich är två.

– Jag tror dock mest på förre hinderlöparen Jairus Birech som nu satsar på långlopp. Han debuterade på halvmaraton i mars med 1.00.43 och noterade i april 27.52 på 10 km väg. Men även Shadrack Korir borde kunna kriga om segern, säger Jasper Buitink som ansvarar för elitfälten i GöteborgsVarvet.  

Shadrack Korir satte i januari personligt rekord med 59.42 i Förenade Arabemiraten och noterade 1.01.28 i Bahrain i mars. I det loppet var Spårvägens Robel Fsiha två placeringar och tio sekunder före och han gör en riktigt intressant start på lördag.

Hur fort kan Robel springa?
Robel Fsiha är född och uppväxt i Eritrea och kom till Sverige 2013. Han bor i Gävle och har i år tagit klivet in i den yppersta på halvmaraton bevisat av 1.01.19 i februari och 1.01.18 i mars. Har han en bra dag på lördag kan han vinna, så bra är han. Göteborgsvarvet är också ett lopp han siktat på länge. Men det blir inte lätt eftersom sju man i startlistan gjort under timmen.

– Robel har snabbheten och kommer att gå med så länge han kan. Det brukar vara vid 15 km som det avgörs, hänger han med efter det så har han chansen, säger hans tränare Patrik Melin.  

Bekelech siktar på banrekord
I damklassen siktar Etiopiens fjolårstvåa Gudeta Bekelech på att slå det två år gamla banrekordet på 1.07.58. Men som alltid är det ett bra startfält och där märks Kenyas Visiline Jepkesho som har ett personligt rekord på 1.08.12 och sprungit maraton så fort som 2.21.17.

Av svenskorna kommer inte Isabellah Andersson till start på grund av skadeproblem. Istället är de mest intressanta namnen Ullevis Charlotta Fougberg och Huddinges Hanna Lindholm.

Jonas Hedman

Startlista eliten Göteborgsvarvet 2019