Vilka är favoriterna i halvmaraton-SM?

På lördag är det dags för den 40:e upplagan av Göteborgsvarvet och precis som de tre föregående åren har loppet SM-status. Storfavorit i herrklassen är Spårvägens Robel Fsiha medan det på damsidan kan bli en spännande fight mellan Ullevis Charlotta Fougberg och Huddinges Hanna Lindholm.

Spårvägens Robel Fsiha har fått ett stort lyft i år med två 1.01-lopp på halvmaraton där han var två respektive en sekund från det svenska rekordet. Först 1.01.19 i Barcelona i februari där han var två sekunder bakom Napoleon Solomon som satte svenskt rekord och sedan 1.01.18 i Bahrain i mars. Det följdes av en 17:e-plats i terräng-VM i Danmark som är den bästa svenska placeringen genom tiderna.

Robel bor i Gävle och kom på onsdagen till Göteborg efter ett månadslångt träningsläger på hög höjd i Etiopien.
– GöteborgsVarvet har länge varit hans mål, formen är bra och jag tror att han kommer att gå för seger inte bara i SM utan även i loppet, säger hans tränare Patrik Melin.

Olle Walleräng debuterar i Varvet
Om Robel är SM-favorit får klubbkamraten Olle Walleräng gälla som silverfavorit. Olle satte personligt rekord med 1.04.39 i Stockholm Halvmarathon i september och var så sent som i lördags tvåa i Kungsholmen Runts 10 km-lopp på 29.43.

– Det gick lite tungt då men så har han också tränat hårt den senaste tiden, säger Patrik Melin som är tränare även för Olle.

Andra intressant namn i startlistan som borde kunna blanda sig i kampen om SM-medaljerna är Huddinges Niklas Jonsson som för en månad sedan satte personbästa med 1.06.14 i Örebro och förre elitorienteraren Jonas Leandersson från IF Göta Karlstad. Han sprang i fjol 10 000 m i Finnkampen och satsar nu fullt ut på löpning och gör i Göteborg halvmaratondebut.
En som satt personligt rekord i år är Hälles Oscar Carlsson (1.06.34) och en som säkert kommer att vara med långt fram är den alltid offensivt satsande Ebba Tulu Chala från Huddinge. Två som var anmälda men som lämnat återbud är Mustafa Mohamed (förkyld) och regerande mästaren Mikael Ekvall (ej ikapp efter skada).

Charlotta Fougberg vs Hanna Lindholm

På damsidan är Ullevis Charlotta Fougberg och Huddinges Hanna Lindholm favoriter till SM-titeln. Charlotta maratondebuterade i februari med 2.29.40 och gick då upp som tvåa genom tiderna i Sverige. Den placeringen övertogs av Hanna i Hamburg Marathon i slutet av april då hon noterade 2.29.35.

Charlotta har bara gjort en halvmara tidigare – 1.11.58 för ett år sedan – vilket kan jämföras med Hanns Lindholms pers som är 1.12.39 noterat i slutet på mars. Det som talar mot Hanna är att det bara är tre veckor sedan hon sprang i Hamburg medan Charlotta har en lång träningsperiod bakom sig. Men Hanna brukar öppna offensivt så förutsättningarna för en spännande SM-guldkamp är stor.

Bakom favoritduon finns flera tjejer med medaljchans och bland dem finns Spårvägens Cecilia Norrbom. Hon satte personbästa med 1.14.37 i Berlin i april och har inte sprungit någon vårmara.

Två andra som satt personliga rekord i år är Motalas Johanna Eriksson (1.15.12) och Roslagens Carolina Wikström (1.16.39) även om formen för Johanna rapporteras som osäker. Runacademys Johanna Bäcklund, som gjorde 2.35.10 i Hamburg Marathon efter perset 1.15.16 halvvägs, kommer inte till start.

Första startgrupp skjuts iväg kl 13.00 och loppet sänds live på webben av Göteborgs-Posten för andra året i rad. Det går även att följa det via Facebook.

Jonas Hedman

Startlistan SM halvmaraton i Göteborg