Icebug - en svensk världssuccé

På tre år har den ståldubbade dojan Icebug blivit lanserad i över 20 länder. Från början var kunderna elitlöpare som ville springa även när det var som halast. Nu köps den året runt av motionärer, multisportare?och pensionärer!

- Det går väldigt fort, säger försäljningschefen Roger Sundström om Icebugs utveckling.
Idén om en sko med rörliga dubbar föddes i Göteborg på 90-talet och lanserades på denna sida om millennieskiftet. Den annorlunda idén bygger på att dubbarna, med toppar i karbidstål, reagerar på underlaget. Mot hårt underlag trycks dubbarna in, så att gummit får fäste. Så fort trycket upphör går dubbarna ut från sulan. Det sker vid hala förhållanden. På ojämna underlag blir det en kombinerande effekt genom att några av dubbarna trycks in.
- Alla andra skor är utvecklade för hårda underlag. Terräng är ett förlåtande underlag. För en normal löpare, utan svåra pronationsbesvär, räcker vår sko. Men om man har haft knäproblem, till exempel, ska man kanske ha en annan sko eller en gjuten sula, föreslår Roger Sundström.
Efter en trevande start i Sverige säljs den nu i över 20 länder, spridda över tre världsdelar. Men det rör sig fortfarande om en liten produkt i den jättelika sportmarknaden. Man räknar med att sälja 5.000 skor i Sverige under denna säsong. Prognosen för nästa vinter är en ökning med 40 procent. Från att ha funnits bara på Löplabbet säljs Icebug nu även i vissa butiker hos kedjorna Intersport och Team Sportia. Kunderna är löpare, orienterare, multisportare och numera även pensionärer!
- Vi har annonser i PRO-tidningen, tillsammans med Gå och Löpkliniken, och det har blivit en succé! hävdar Roger. Varför köpa broddar för 300 när man kan få skor för en tusenlapp? undrar försäljningschefen.
Icebug sponsrar fem multisportlag och det är ingen tvekan om att det är den kundgruppen som företaget ser en potential i.
- Det finns en trend inom motion och löpning som går mer mot trail, multisport och äventyr. Icebug blir ett bra komplement på butikernas skoväggar där det bara finns traditionella terrängskor.
Skillnaden mellan dem och Icebug är att terrängskorna har glömt greppet, menar Roger Sundström.
- Icebug har ett suveränt grepp på is, det är därför den heter det! Men vi vill få bort stämpeln att det bara är en vintersko. Den är för vanligt folk som springer på spår, även på sommaren, då den är perfekt när det är blött och halt. Men det är svåranammat.
Det är fortfarande den tyngre ursprungsmodellen Multirun som säljer bäst även om lättare skor för neutrala löpare introducerats.
Det missnöje som riktats ibland mot Icebug är att den tappar lätt dubbarna.
- Det kommer den alltid att göra. Det är en svår kombination med gummi och stål. Men vi har 17 dubbar i stället för nio, som vissa andra har, just för att man ska kunna behålla greppet även om man tappar någon dubb. Blir någon missnöjd byter vi ut skorna. Men jag har haft mina i två och ett halvt år och har bara tappat en dubb.
I år har det också varit svårt att få tag på Icebug i vissa butiker. Det beror dels på att leveranserna från Asien försenats på grund av SARS-epidemin dels på att försäljningen överträffar företagets förväntningar. Roger Sundström lovar att eftersökta dammodeller ska finnas tillgängliga i vår.
- Vi har fått kritik för att de saknats. Tjejer är idag mycket mer produktmedvetna än för fem år sedan. Vi killar har ju alltid varit galna i prylar.
Men om Icebug är en sådan succé borde väl konkurrerande märken efterapa idén?
-Sarva har utvecklat en ny modell med 15 dubbar, som knappast hade kommit fram utan oss. Det skulle förvåna mig mycket om vi inte får en konkurrent. Det skulle hjälpa oss, vår sektor skulle bli större och mer accepterad.

Har du testat Icebug? Är du nöjd? Eller finns det bättre alternativ att springa i, under vintern? Och slänger du in Icebug i garderoben när det blir varmare?
Diskutera Icebug på www.puls.se

Icebugs hemsida