Inget regn kan stoppa Danielsson

Pappa Jonny är ihågkommen för det svenska rekordet på 10 000 meter en regnig kväll i Södertälje. Det står sig ännu efter 34 år. Nu har sonen Emil fått sitt genombrott. I regnet på Stadion vann han 3000 meter på Bauhaus-Galan, före Andreas Almgren

Regnet vräkte ner över Stockholm till och från under hela söndagen. Det var inte den bästa inramningen för Bauhaus-Galan och var som värst under förtävlingarna där 3000 meter avgjordes. Störst fokus var på Andreas Almgren. Turebergaren har de fem snabbaste svenska loppen på distansen, inne och ute. Men Almgren kom också från ett brutet 5000-lopp två dagar tidigare, i Lausanne. Han hade inte återhämtat sig efter att ha stridit om segern på Lag-EM under midsommar.

Emil Danielsson har övertygat i alla sina sju lopp denna säsong. Men det har skett utanför de riktigt stora sammanhangen. Han började i maj med att förbättra sig på 5000 meter i ett lopp just på Stadion, helt utan publik, och med ett vasst sista varv. Den förmågan till finish har han sen visat om och om igen. Först som segrare på de anonyma nordiska mästerskapens 1500 meter. Sen med tre personliga rekord på raken, på 3000 och 1500 meter. Den sista kom i strid med Almgren på Sollentuna GP, där ett stopp 250 meter från mål kan ha kostat Danielsson segern. En vecka senare sololöpte han de två sista kilometerna på 5000 meter i Göteborg till 13:13. Det loppet bör ha kvalificerat honom till VM, som avgörs i augusti. På vägen till Stadion hann Emil även med ett taktiskt 15000-lopp på Lag-EM med en ursnabb avslutning

Emil glänser i regnet
Ensam denna kväll om att bära solglasögon i regnstänket höll sig Emil Danielsson framme från start på 3000-loppet, just före Andreas Almgren. De höll fart för svenskt rekord över den första halvan (3:48). Strax därpå gick Andreas om Emil, då det uppstod en lucka längre fram. Men farten sjönk för hela fältet, framför allt under det tredje sista och näst sista varvet, då loppet omvandlades till en kamp om placeringar, mer än jakt på tider i det dystra vädret. Sju man gjorde upp om segern med Danielsson i de bakre regionerna ut på det sista varvet. Han knuffades ut nästan på bana tre genom kurvan och fastnade in i klungan igen. Fransmannen Gressier ryckte till sig en klar ledning genom sista kurvan och in på upploppet, där han utmanades av både Andreas och Emil. Den senare var den starkaste och skar mållinjen med armarna i skyn efter ett sista varv på 57 sekunder. Med 7:39.70 passerar han bland annat pappa Jonny och är den nästsnabbaste svensken genom tiderna. I loppet besegrar Emil VM-fyran på 5000 meter Luis Grijalva och Jimmy Gressier, som har Europarekordet på fem kilometer.

– Jag hade bestämt mig för att gå för det, men jag trodde inte att jag kunde vinna. Allting har fallit på plats, kommenterade Emil efteråt.

Andreas Almgren berättade att sömnkurvan sjunkit brant under den täta tävlingsperioden med många sena kvällar och tidiga uppstigningar. Nu väntar en längre träningsperiod för de båda.

Sarah överraskar i bandebuten
Sarah Lahti kommer från en vinter fylld med trubbel. Bauhaus-Galan var hennes första riktiga banlopp, med undantag för att hon var hare under de första varven då världsrekordet slogs på 5000 meter för tre veckor sen.
– Jag var skadad och kunde inte springa från februari till april. Det är först de åtta sista veckorna som jag har kommit i gång.

Trots den bakgrunden lyckades hon ändå plocka fyra löpare under slutet på sitt 5000-lopp, däribland Europamästarinnan tillika VM-trean Konstanze Klosterhalfen. I mål var Sarah bara knappt två sekunder från sitt personliga rekord, som tia på 15:06.80.
– Jag behövde visa form för att få springa VM. Hade jag sprungit på 15:40 hade jag inte fått det, berättar Sarah, som tagit en udda väg till 10 000 meter på VM. Hon är inkvalad på terrängranking.

Kramers bästa på svensk mark
Pålitlige Andreas Kramer fajtades om segern på avslutande 800 meter. Han räckte inte hela vägen fram och slutade på fjärde plats. Men tiden 1:45:01 är den bästa som han har noterat i Sverige.
– Jag hade hoppats kunna utmana om segern. Det fattades det lilla extra på slutet.

/Lorenzo Nesi

Mer om Bauhausgalan