Jag har lärt mig att älska löpning

Linn har minst sagt haft lite blandade känslor för löpning. Värken efter en whiplashskada gjorde att löpningen kändes jobbig, tuff och nästan omöjlig. Samtidigt blev hon lite avundsjuk på dem som sprang – för det såg ju så härligt ut. Nu springer hon tre dagar i veckan!

Det var för 20 år sedan Linn Udin från Kvicksund var med om en trafikolycka. Hon fick en whiplashskada mellan tredje och fjärde kotan och har sedan dess levt med värk i huvud och nacke. Hon vaknar alltid med huvudvärk, men de riktigt svåra skoven kommer mer och mer sällan nu. Eftersom värken ökade vid träning har hon undvikit all träning, förutom promenaderna med hundarna. Till slut började hon ändå fundera på om fördelarna med löpningen ändå skulle överväga eftersom hon visste att skadan inte skulle förvärras.

– Tänk om jag skulle kunna våga springa. Jag kan villigt erkänna att jag hade tänkt den tanken många gånger de senaste åren. Jag har många kompisar som springer. När jag hör att de ska ut på en runda, eller när jag ser ett inlägg på instagram så har jag blivit inspirerad – men inte riktigt vågat försöka själv.

I somras, 2021 alltså,  testade jag att gå/jogga lite lätt med mina två hundar två gånger i veckan. Det var en utmaning genom brukshundsklubben, ”Upp och hoppa – sund med hund”. Jag joggade en minut och gick en minut och så upprepade jag det fem gånger. Det kändes kul och jag blev trött på ett lagom och skönt sätt. Kanske har jag helt enkelt sprungit för snabbt vid tidigare försök.

Att jag springer med hundarna har varit så bra för mig – jag blir peppad av deras sällskap. Och de är världens bästa löparkompisar som inte bryr sig om hur långsamt jag springer. Just nu har jag inget behov av att springa utan hundarna. Dessutom slår jag två flugor i en smäll när jag gör en aktivitet tillsammans med dem. Vi springer en snäll och flack runda här i omgivningarna, mest på grusväg och asfalt längs med åkrarna, men också lite stigar mellan åkrarna.

När Linn väl kommit igång lite lätt med löpningen – kom tanken, "tänk om jag skulle orka springa fem kilometer". Sagt och gjort, hon började följa ett träningsprogram av Josefin Swärm.

– Drömmen var att kunna springa fem kilometer efter ett halvår, jag kände ingen panik. Jag ville springa för mitt eget välbefinnandes skull och att få känna mig stark. Och nu efter att ha följt programmet klarar jag av att springa fem kilometer. Jag tar det i min egen takt och känslan är fantastiskt att jag faktiskt klarar av det. Att jag nu självmant går ut och springer flera gånger i veckan betyder att jag funnit löparlyckan och har ett sug efter att få springa. Det är något jag aldrig trodde skulle hända mig! Och att jag höll i löpningen, minst en gång i veckan, hela vintern känns väldigt bra!

– Jag har, efter tips från löpcoachen Josefine Swärm, lagt till lite styrkeövningar som jag kör efter varje löppass. Det är klart att jag får ont när jag springer och att jag har dippar ibland då nacken/kroppen värker mer. Då brukar jag ta en kortare tur i lugnare tempo. Jag försöker alltid tänka på Josefines råd om hållningen och att kliva under höften och ta snabba steg (för att minska
belastningen). Det hjälper faktiskt och jag känner verkligen skillnad. Jag väljer att springa, trots värk. Den får jag ju leva med och acceptera. I utbyte får jag av löpningen en känsla av pigghet, styrka, glädje och självförtroende!

Löpcoacen Josefine Swärms tips till Linn för att skona rygg och nacke:

Något som är viktigt att jobba på, speciellt för dig som har problem med ryggsmärtor, är löptekniken. Genom att hitta in i ett löpekonomiskt steg så kan du förebygga sådana smärtor. Att springa med en stolt hållning, slappna av i axlarna, korta ner steget – tänk att du landar med foten rakt under höften istället för framför kroppen är några bra tips. Ofta tror man att man ska springa med längre steg för att det ska gå snabbare, men för motionären så är det oftast precis tvärtom. Genom att ha en kortare steglängd får du bättre kontroll på löpsteget och sparar energi.

En annan sak att jobba på är att få ner markkontakt-tiden. Ju kortare tid din fot nuddar marken desto mindre belastning blir det för kroppen i varje steg, vilket kan minska smärtan i rygg och nacke.

Jag vill också poängtera att styrkan i kroppen är oerhört viktig för att minska risken för skador. Genom att bygga en stark kropp så minskar risken ännu mer för att få ont i ryggen och i nacken.

Av Kristina Lager

I samarbete med Tjejmilen: I Tjejmilens app (tillgänglig från måndag 4/4 kan du som är anmäld till Tjejmilen hitta träningsprogrammet som Linn följde. 5 veckor mot 5 kilometer av Josefine Swärm.