"Jag skulle vilja överleva Kullamannen"

På fredagsmorgonen kl nio gick starten för Kullamannen 100 miles i Båstad. Någon gång på lördagsmorgonen väntas den första löparen i mål i Mölle på Kullahalvön.
– Första åtta milen är ganska lättlöpta och där ska jag försöka få upp en lucka, säger Patrik Wikström som vann Premiärupplagan 2017 och som nu ska försöka försvara segern. Följ Patrik och de andra 300 startande på livetrackingsidan.

En av svensk ultralöpnings största fans fanns på plats i Båstad för att med egna ögon se en del av det svenska ultraundret. 
– 1987 var vi 19 svenskar som sprang ett lopp som var längre än ett maraton överhuvudtaget, säger Rune Larsson, legendaren och pionjären inom svensk ultralöpning.


Numera ordnas det ultralopp i Sverige var och varannan vecka. Ibland på asfalt, ofta i fjällen. Det kanske mest publika och spektakulära är Kullamannen i nordvästra Skåne med Mölle som tävlingscentrum. Genom åren åren har konceptet Kullamannen utökats och 2018 finns det fyra olika svårighetsgrader av traillöpning. 

– Vi startade med korta distanser med fem tio kilometer, berättar tävlingsledaren Per Sjögren. 
– Året efter lade vi till lite lite längre distanser, det som är Dödens Zon 22 km. Efter det tyckte vi att vi skulle köra en ultra och lade till en klass med 44 kilometer, sedan blev det 56 kilometer, sedan 66 kilometer… 
Men längden och svårigheterna i Kullamannen har inte avskräckt nya löpare. Intresset har hela tiden ökat. 
– Snacket har gått vilket lopp som är tuffast, så med en klass på 100 miles (16 mil) tänkte vi att vi skulle sätta ner foten, säger Per Sjögren om Kullamannens nu längsta klass som tillkom 2017. 
Premiärupplagan var brutal. Endast 30 procent av de startande tog sig i mål. Men istället för att avskräcka har det varit hårt tryck på startlplatserna i 2018 års upplaga av Kullamannen 100 miles. 
– Det här hade jag aldrig kunnat tänka mig – att ultralöpningslopp skulle bli fulla - och att gränsen skulle gå vid 300 - det var inte ens en vision, jublar Rune Larsson som har sina egna funderingar om vad han som 62-åring skulle ha som som utmaning.
– Jag skulle vara en som var stark nog att gå ut på den andra natten, jag skulle bara vilja överleva loppet, säger Rune väl medveten om att maxtiden 36 timmar är relativt snävt satt.
– Det är bra om hälften av de startande klarar det. 

Rune Larsson, legendar inom svensk ultralöpning.