Lidingöloppet höll på att blåsa bort

Några dagar har gått sedan det regniga Lidingöloppet. Fortfarande snackas det en del om lördagens 30 km lopp bland löparna. Tävlingsledaren Martin Terry kommer aldrig att glömma katastrofen på lördagsmorgonen 29 september 2007.
Titta på bilden ovan som är tagen tidigt på lördagsmorgonen så kan ni ana vad Martin Terry och de andra arrangörerna kände när de kom till Grönsta gärde.

Ovädret på Lidingö började redan tidigt på lördagsmorgonen. Vinden ökade under natten till kuling och strax efter klockan sex svepte en stormby över Grönsta gärde. Den drog sönder banderoller, vräkte omkull tält och målställningar. Kablage för tidtagning och speakersystem slets loss.
- Det var extremt, det värsta som kan hända oss efter näst att Lidingöbron rasar, säger Martin Terry. Målområdet på Grönsta gärde blev värst drabbat, men även ute på banan hade träd blåst ner och låg tvärs över spåret.

Lidingöloppsarrangörna och tidtagningsföretaget Sportident fick på dryga två timmar försöka återställa och repararera målområdet innan det var dags för första start. Allt gick inte att erätta eller laga men till slut hade man ett repektabelt och fungrande målområde.

Under förmiddagen lugnade sig vinden och de kortare klasserna drabbades inte särskilt av naturens krafter. Men framåt lunch kom nästa prövning. Dimman som hängt över ön under morgonen lättade visserligen men ersattes av ett ihållande regn.

Vid starten på Koltorps gärde kurade löparna under skydd i det längsta. Många kom sent och slängde av sig sina överdragskläder på lastbilarna i sista stund. Några tog fel på en höskrinda som parkerats vid kanten av gärdet och trodde att den tillhörde loppet och slängde sina överdragspåsar i den. Problemen fortsatte när flera av lastbilarna som körde överdragen fastnade i leran.

- Det värsta var att regnet löste upp namnlapparna som löparna satt utanpå men som tur var hade nästan alla lagt en extra lapp i påsen också med namn och nummer, säger Martin Terry.

- Det blev kaos vid utdelningen av överdragskläderna, medger Terry. Vi var ju tvungna att öppna vajre påse för att kunna identifiera vems det var. Det var naturligtvis en miss av oss att inte etiketterna höll för regnet.

Lidingöloppet har tidigare år fått mycket beröm och varit ett föredöme just för hanteringen av överdragskläderna, men nu var det löpare som tröttnade och gick därifrån eller som inte alls hittade sina saker.
- Under veckan har vi med post skickat ut cirka 100 överdragspåsar som fanns kvar när loppet var över, säger Martin Terry.

Regnet blev också en prövning för elektroniken. Bland annat så stannade målklockan på 15.57.57.
Mängder av löpare har mailat och ringt till Lidingöloppets kansli för att få sin resultat ändrat eftersom dom sett att dom gått i mål på klockslaget 15.57.57.

Lidingöloppet har ordnats sedan 1965, men och historien är det svårt att hitta ett 30-kilometers lopp med värre väder.
- Jag kommer aldrig att glömma den här dagen och hur det kändes när jag kom hem på lördagskvällen, säger Martin Terry. Men allt blev ju sedan så mycket bättre redan på söndagen då solen kom med Lilla Lidingöloppet.

Mer om Lidingöloppet 2007