Tufa starkast i Lidingö Tjejlopp

Efter segrar för löpare från Kenya i dam- och herrklassen på 30 km under lördagen blev det etiopisk vinst i söndagens Lidingö Tjejlopp.
Tigist Tufa var klart snabbast på damernas milbana där hon noterade 34.44 och samtidigt tog Etiopiens första seger någonsin i världens största terränglopp.

Det var annars Kirsten Melkevik Otterbu från Norge som tog täten när löparna lämnade Grönsta Gärde och sprang uppför den första branta backen.
– Jag satta nog personligt rekord på 1 000 meter idag, skämtade den hårdtränande norskan som i våras vann både GöteborgsVarvet och Stockholm Marathon.
Hon höll ledningen i två kilometer men blev sedan passerade av fyra löpare.
– Jag fick mjölksyra i benen och då var det bara att sänka tempot för att samla nya krafter. Sedan koncentrerade jag mig på att ta en rygg i taget.

Vid den fruktade Abborrbacken efter 5 km hade Tufa, som gjort 1.10 på halv maraton, en lucka på 25 meter till den trio löpare från Kenya och Etiopien som då låg bakom henne. Sedan ökade försprånget stadigt och i mål var avståndet till Melkevik Otterbu 39 sekunder.

Lena Eliasson från Hakarpspojkarna i Jönköping var bästa svenska på sjätte plats med tiden 36.23.
Lena är en av världens bästa orienterare. I somras tog hon VM-brons på sprintdistans. Även Lena öppnade i hårdaste laget:
– Som vanligt gick jag ut lite väl tufft, konstaterade hon.
– Jag fick jobba för att hålla Lisa (Blommé) bakom mig, och jag hoppades att det inte var några andra som kom bakom Lisa.
– På slutet var det publiken som gav mig extra krafter.
Lena hade först planerat att springa 30 km i Lidingöloppet, men efter att ha varit sjuk i veckan ändrade hon sig och valde 10 km istället:
– Jag vågade inte riskera något.
– Jag är förvånad att det gick så bra idag.

Lisa Blommé, som var tio sekunder efter Lena, gjorde nu sitt bästa lopp sedan hon var tvåa på 8 km i terräng-SM i våras. Lisa har inte tävlat de senaste månaderna p.g.a. ansträngningsastma.
Nu känner hon sig bättre och har inlett tung grundträning inför nästa säsong. Det handlar om träning 25-26 timmar i veckan, med yoga som ett nytt inslag i träningen.

Efter lördagens hällregn avslutades det 43:e Lidingöloppet med blå himmel och solsken vilket medförde att banan torkade upp och inte var lika hal som på lördagen.

• Resultat Lidingö Tjejlopp, 10 km
1) Tigist Tufa, Etiopien, 34.44
2) Kirsten Melkevik Otterbu, Norge, 35.23
3) Agnes Katunge Mutune, Kenya, 35.57
4) Sofia Assefa, Etiopien, 36.00
5) Pauline Njeri Kahenya, Kenya, 36.12
6) Lena Eliasson, Hakarspojkarna, 36.23
7) Lisa Blommé, Hässleby, 36.33
8) Daniela Fetcere, Lettland, 37.40

Mer om Lidingöloppet 2007