Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Charlotte Kalla möter Sveriges bästa juniorer i löpning

Svenska folkets favorit springer Lidingöloppet. Jerringpristagaren Charlotte Kalla kommer att springa 10 km i damjuniorklassen på lördagen.
-Jag har haft lust att springa det i flera år men det har inte blivit av förrän nu. Den här gången passar det bra eftersom att vi kommer hem från ett läger nere i Europa på fredagen så det innebär inga extra resor för mig.

Skidstjärnan Kalla kommer att springa sista milen på Lidingöloppsbanan i klassen K22. Milen innehåller ett par riktiga backar. Många minns säkert fortfarande hur Kalla hanterade uppförsbackarna när hon vann Tour de Ski 2008. Det var också den framgången som på Idrottsgalan 2009 gav henne priset för 2008 års prestation och sedan även Radiosportens Jerringpris, framröstad av svenska folket.

Frågan är hur bra Charlotte Kalla är som löpare...
- Hon är liten och nätt i kroppen samtidigt som hon har en enorm fysisk kapacitet, hon borde vara bra på en sådan bana, säger Radiosportens expertkommentator Torgny Mogren.

- Jag vet inte alls vad jag ska sikta på för någon tid och jag kommer inte att vara i någon toppform eftersom att jag precis har avslutat ett långt läger. Jag ser det som ett bra träningspass, säger Charlotte.

Men helt lugnt kommer hon antagligen inte kunna ta det.
- Jag tror det är bra att få in ett par tävlingar även sommartid och så fort jag får på mig nummerlappen så stiger pulsen och tävlingsdjävulen gör att jag kan ta ut mig lite extra jämfört med ett vanligt intervallpass, säger tjejen som hela svenska folket blivit bekant med genom tv-sportrutan.

Charlotte Kalla är i löparsammanhang fortfarande junior. Hon är född 1987 och jämngammal med årets bästa svenska junior, Gabriella Samuelsson från Gotland.
- När jag fick höra att Charlotte Kalla skulle springa K22 så anmälde jag mig i den klassen också. Hon är ju så bra! säger Gabriella Samuelsson som även kommer att springa Lidingö Tjejlopp på söndagen.

Men Charlotte Kalla har helt andra planer för sin söndag.
-Jag ser Lidingöloppet även som ett tillfälle att få träffa familjen och kompisar uppifrån Tärendö, det blir en helhelg i Stockholm med tävling på lördag och så shopping på söndag avslutar hon.

Mer om Lidingöloppet 2009