Isabellahs lärorika Tjejlopp

Abborrbacken har skördat många offer under årens lopp. I Lidingöloppets Tjejlopp fick Isabellah Andersson betala för sin fartökning och stumnade rejält. Istället kunde världslöparen Benita Johnson susa förbi och vinna ohotat.

Isabellah Andersson tyckte det gick för sakta och ökade trycket uppför Abborrbacken, det kostade henne chansen till segern i Lidingöloppets Tjejlopp. Loppet gick över den tuffa sista milen på tremilsbanan.
– Jag ville det skulle hända något. Jag kände mig fräsch, sa Isabellah efter nerjoggningen.
Duellen var förutspådd att stå mellan Sveriges långlöpardrottning Isabellah Andersson, Hässelby SK, och australiensiska Benita Johnson som vunnit terräng-VM och sex gånger varit bland de åtta bästa på VM.
Isabellah har aldrig mött ett vassare motstånd.

– Det var länge sedan jag sprang in i väggen. Nu vet jag hur det känns. Jag lärde mig något idag. Jag får vara glad att jag lyckades springa i mål överhuvutaget, berättade Isabellah som tappade över en minut på Benita under slutdelen av loppet.

Benita Johnson vann Tjejloppet med tiden 34.19 före Isabellah med 35.23.
– Jag är överlycklig. När Isabellah försvann tänkte jag att jaha då blir jag tvåa igen. Jag har slutat tvåa fyra lopp i rad så jag ville verkligen vinna idag, sa Benita som själv tycker att hon har en bit kvar till toppformen.
– Förra året var riktigt besvärligt för mig. Min pappa dog, jag skilde mig och jag var skadad från och till, sa den ödmjuka 30-åringen som tror att hon ligger ungefär på 70 procent av sin toppkapacitet just nu.

– Det är just såna här lopp jag behöver. Visst var banan tuff, men samtidigt kunde jag uppskatta den. Mottagandet och omhändertagandet och publiken. Allt har varit perfekt, sa Benita som delar sin tillvaro mellan Melbourne, London och USA.
Inte nog med att Benita vann Tjejloppet hon slog också australiensiskt rekord när hon sprang snabbare än Anna Thompsons 34.37 från 2006.
– Nästa viktiga tävling är terräng-VM i Polen i mars nästa år. Då ska jag vara i min bästa form igen, sa Benita med ett skratt.

För Isabellah Andersson väntar VM i halvmarathon i Birmingham om två veckor.
– Det här ska inte betyda något. Jag har tränat hårt och kommer att köra hårt även nästa vecka. Sedan blir det lugnt sista veckan innan VM, sa Isabellah som var imponerad av Benitas löpning.
– Jag har aldrig mött någon så pass bra som Benita förut. Jag är ändå nöjd med loppet, sa Isabellah om dagen då hon relativt sett fick möta den vägg som många, många löpare har träffat på sedan 1965 i tremilsloppet.

Bakom toppduon gjorde Anna von Schenck, Hässelby SK, en fin insats när hon sprang in som fyra med 36.34. Gabriella Samuelsson nöjde sig inte med att vinna K 22 och besegra Charlotte Kalla på lördagen på samma bana. Gabriella sprang även Tjejloppet och slutade sexa med 37.48. Bara 39 sekunder från lördagens segertid.

Topp-tio, Tjejloppet
1) Benita Johnson, Australien, 34.19.
2) Isabellah Andersson, Hässelby SK, 35.23.
3) Gladys Kwambai, Kenya, 36.26.
4) Anna von Schenck, Hässelby SK, 36.34.
5) Pauline Githuka Wanjiru, Kenya, 37.33.
6) Gabriella Samuelsson, FGF Gotland, 37.48.
7) Ganna Vokueva, Kirovetch, 38.14.
8) Susanna Damm, Huddinge AIS, 38.17.
9) Anna Ställberg, IFK Tumba, 38.27.
10) Victoria Kharitonova, Kirovetch, 38.28.

Mer om Lidingöloppet 2009