Så fixar du en bra plats i Lidingöloppet

Det kommer att bli tätare än någonsin på Lidingöloppets klassiska 30 km i höst.
Nya deltagartaket är satt till 20000, men antalet startgrupper blir inte fler.
Här gäller det alltså att skaffa sig en bra startposition. Här är tipsen för att undvika fastna i kön:

1. Anmäl dig så snart som möjligt.
På tremilen har man nio startgrupper som startar med tio minuters mellanrum. Arrangörerna seedar in i de olika startgrupperna allteftersom anmälningarna kommer in. Löpare som har sprungit loppet de senaste två åren placeras in i startgrupp efter det bästa resultatet. Men är startgruppen full så riskerar man bli nedflyttad.

2. Spring ett lopp i Lidingöloppet On Tour
Nytt för i år är att Lidingöloppet har turnerat runt om i landet och tillsammans med lokala arrangörer ordnat ett kortare seedningslopp.
– Vi prioriterar löpare som varit med i Lidingöloppet On Tour framför andra meriter, säger tävlingsledaren Martin Terry.

3. Ange seedningsgrundande meriter vid anmälan
Man behöver inte ha några elitresultat för att bli seedad. Bara att exempelvis ha genomfört ett maraton eller kanske ha klarat en halvmara på 1.45 är meriter som vägs in när löparna placeras in i startgrupp.

4. Spring ett lopp i sommar och seeda upp dig
Även efter det att man är anmäld går det att förbättra sin startposition. När man har gjort ett resultat så skickar man det till [email protected] med uppgifter som anger:
- Tävlingens namn
- År
- Banlängd
- Tid
- Samt om det var slätt eller terräng.

Därför blir seedningen viktigare än någonsin
Förra året tog Lidingöloppet emot 18000 anmälningar. I år har man redan 13779 anmälda löpare och har satt taket till 20000 löpare. Man kommer att stoppa in fler löpare i de nio startgrupperna och behålla tio minuters mellanrum mellan grupperna.
– Det är färre löpare i de första startgrupperna och ju längre bak man kommer desto fler löpare blir det i varje grupp, säger Martin Terry.
– Fler löpare än 20000 klarar vi inte av logistikmässigt.
Lidingöloppet avgörs 2011 lördagen 24 september.

Mer om Lidingöloppet 2011